Napközben: „Szakmakóstoló Hetek”

A július 30-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ezért 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást arra hivatkozva, hogy megelőzzék egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését.

Állattenyésztő, mezőgazdasági gépész, virágkötő, zöldségtermesztő. Néhány példa arra, milyen szakmákkal találkozhatnak ezekben a hetekben általános iskolás fiatalok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élményszerűen ismertet meg több száz diákkal agrárszakmákat a nyáron. Az országos „Szakmakóstoló Hetek” keretében egy-egy hétig gazdálkodók mellett, szakképző iskolák segítségével nyerhetnek betekintést tucatnyi szakmába. De mennyire népszerűek az agrár szakmák? Hogyan lehet vidéken tartani a fiatalokat? Hogyan lehet gördülékennyé tenni a generációváltást a gazdaságokban?

Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor szabálytalanságok sorát vállaló román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról. Az árverseny azonban a koronavírus-járvány időszakában még inkább kiéleződött. Több magyar fuvarozó cég is bizonytalan a jövő miatt és aggódnak, hogy mi lehet a vége, ha esetleg ősszel ismét felerősödik a járvány.

Az élet nem játék! Adj vért! Folytatódik az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nyári figyelemfelhívó kampánya. A nyári hónapokban – a szabadságolások, az oktatási szünet idején -minden évben csökken a véradók aktivitása. Az idén tovább nehezíti a helyzetet, hogy a járványhelyzet enyhülésével újraindult az élet az egészségügyi intézményekben, így megnőtt a vérkészítmények iránti igény is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – július 30., csütörtök, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább