Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Nagyon sok a panasz a szúnyog csípésekre

A július 30-i adás tartalmából.
 

-Úgy tűnik állóháború alakult ki Gárdony egyik – úgymond- szabad strandján, ahol elvileg nem is szabadna fürödni, merthogy nincs engedély a működésére. Egy korábbi rendelet arra szorította az önkormányzatokat, hogy a területükön működő ingyenes fürdőhelyeket is minősíttessék és tegyék elérhetővé rajtuk azokat a szolgáltatásokat, amelyeket előírnak. Gárdony képviselőtestülete úgy döntött, hogy a Holdfénysétány előtti partszakaszból nem kíván hivatalosan szabad strandot csinálni. De hiába.

– Szinte nincs olyan nyár, hogy ne szednének áldozatot a természetes vizek, néhány napja ketten is belefulladtak a Balatonba. A tragikus kimenetelű strandolás szinte minden alaklommal emberi mulasztás, hősködés következménye, amikor fürdünk a mély és kiszámíthatatlan bányatavakban, pedig ott a tiltó tábla, nekimegyünk a folyóknak, pedig tilos úszni a hajózó útvonalban, azt hisszük, velünk nem történhet meg, pedig de… És a tiltások nem a fürdőzök ellen, hanem életük védelmében születnek.

-45 ezres méhcsalád költözött az érsekkerti platánfára Egerben, de a védett fáról a futók közé esett három lép, amelyet a méhek őrizni kezdtek. A környékbeliek ekkor értesítették a szakembereket, s csak a szerencsén múlt, hogy nem esett az arra gyerekeket sétáltatókra, vagy a futókra. Ilyenkor azt is el kell kerülni, hogy a mezőgazdasági szempontból fontos méhek elpusztuljanak.

– Ma már a szakemberek is elismerik, hogy a méhpusztulást a gazdák nem körültekintő növény védőszer alkalmazása és használata okozza. A méhmérgezés és az ennek köszönhető méhpusztulás sok méhésznek annyira megtizedelte a méhcsaládjait, hogy idén jóval kevesebb mézet tudtak gyűjteni. A NÉBIH szakemberei a szántóföldi növényeknél figyelték meg a legnagyobb pusztulást, amit azonnal jelenteni kell.

-Nagyon sok a panasz a szúnyog csípésekre Miskolcon és környékén is, például Nyékládházán a tavak városában az esték elviselhetetlenek a szabadban, az ott élők ennyi vérszívóval még nem találkoztak. A településen már volt földi gyérítés, ám sajnos nem volt hatásos. Így a jelenlegi helyzetre tekintettel a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást, egy esetleges betegséghullám megelőzése érdekében.

– „Csütörtökön lesz a négy hazai agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejövő, új Szent István Egyetem sajtótájékoztatója. Ennek apropóján beszélünk a régió egyik legnagyobb és legambiciózusabb agrárképzési intézményéről.

-Szakmakóstoló Hetek”et tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte. Augusztus 14-ig 400 általános iskolai tanulónak egy-egy héten át a szakképző iskolák segítségével mutatják be az agrár szakmákat. A kamara ezzel a programsorozattal is népszerűsíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat, és a tanulók állattenyésztőkkel, növénytermesztőkkel, lovászokkal, élelmiszer-előállítókkal, mezőgazdasági gépészekkel, erdésztechnikusokkal ismerkedhetnek meg.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 30.,csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább