Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Megkezdődött a parlagfű virágzása

A július 29-i adás tartalmából.
 

Rendkívül sikeres a tavaly elindult Magyar Falu program, amelynek célja, hogy a fejlesztések keretében javítsa a helyi életminőséget, óvodák és iskolák felújításával, bölcsődék építésével, sport-, kulturális és szociális célú beruházásokkal, a falu- és tanyagondnoki hálózat bővítésével tegyék vonzóvá a falusi életet a fiatalok számára, csökkentve ezzel a kisfalvak elnéptelenedését. A Magyar Falu program részleteiről a közelmúltban számoltak be Rábapatonán.

Évek óta gondot jelentenek a villámárvizek, amelyek pillanatok alatt elöntik a településeket. A napokban tetőzött a Rinya patak Nagyatádnál a heves esőzések miatt, ahol egy híd nem bírta tovább, le is szakadt, Egerszóláton pedig az esőzések után megáradó Szólát patak családi házakat veszélyeztet, elönti a pincéket, műhelyeket, kerteket, akár száz százalékban is megsemmisítve a termést.

Ha vannak is még panaszok, sokat javult a helyzet az elmúlt években a Velencei tó környékén, ami a zajogásokkal kapcsolatos bejelentéseket illeti. Mára már úgy tűnik toleránsabban a lakók és a nyaralók egymással, nem úgy, mint 2010-ben, amikor Velence pl. majdnem egész hétvégére megtiltotta önkormányzati rendelettel a hangos kerti munkákat. Benkő Andrea összeállítása elején a sokak által már akkor is túlzónak ítélt tiltó rendelet kihirdetése után beszélgetett a tó környékén élőkkel.

Trükkös lopások. Szinte kifogyhatatlan az ötletük azoknak, akik másokat megtévesztve akarnak pénzhez jutni. Hamis adó visszatérítés az interneten, ál internetes vásárlás, sérült bankjegy csere, és még folytathatjuk a sort, amelyet legtöbbször idős emberek ellen hajtanak végre. Legutóbb Sombereken kaptak el bűnözőket, akik mint 1 millió forintot csaltak ki egy nénitől.

Megkezdődött a parlagfű virágzása, emiatt egyre több az allergiás megbetegedés. Amíg egyesek gaznövényként tartják számon és szenvednek miatta, addig mások szerint olyan gyógynövényként kellene tekinteni rá, ami akár ki is gyógyíthatja a beteget az allergiából. A Vajdaságban található Óbecsén is virágzásnak indult ez a sokak számára allergiát okozó növény.

Jelentősen megdrágult a tormatermelés. Ez a növény rendkívül kézimunkaigényes, miközben az elmúlt években a hajdúsági falvakat is elérte a munkaerőhiány, egyre drágább a napszámos. A határ túloldaláról szerződtettek munkásokat, de idén a vírusjárvány miatt erre nem volt lehetőség. Gépesíteni nehéz és költséges a tormaföldeken. Ezen kívül a sok eső is hátráltatja idén a termelőket.

2000 hektárnyi terület öntözhetővé tétele, de összességében 22 milliárd forintos beruházás kezdődik, illetve van már most is folyamatban a Homokhátságon. Évekkel ezelőtt amikor felmerült a fúrt kutak kötelező terveztetése és engedélyeztetési eljárása, illetve a vízdíj kiszabása, megkongatták a vészharangot a dél-alföldi zöldség –és gyümölcstermesztők, hiszen több lett volna így a kiadás, mint a bevétel és százával mentek volna tönkre a mezőgazdaságból élők. Az egyetlen menekülési út az öntözőrendszer kiépítése volt, ami ha minden jól megy, jövő tavasszal, vagy nyáron már a Tisza vizével öntözik a Homokháti földeket. Ezt tegnap jelentette be Nagy István agrárminiszter, amikor a homokhátsági települések polgármestereivel egyeztetett Szegeden.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 29., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább