Napközben: Egyre több állásinterjúnál kérnek kézzel írott önéletrajzot és használják az íráselemzést

A július 28-i adás tartalmából.
 

Ha vaddal ütközik egy autós, a joggyakorlat szerint mindenki maga viseli a kárát, a vadásztársaság is és az autós is. Autópályán azonban más a szabályozás, elvileg az autópálya fenntartója köteles gondoskodni arról, hogy vad ne juthasson ki, ugyanis az autópálya használata fizetős szolgáltatás. De hiába van kerítés, a lehajtóknál kijöhetnek, innen kezdve indulhat a végeláthatatlan pereskedés, a kárt ugyanis senki nem akarja vállalni. Egy pár hetes esetről Zsoldos Barna készít anyagot, Fekete Lászlónál megszólal Pécsi Norbert, a Közútkezelő kommunikációs vezetője és telefonon velünk lesz a Magyar Vadászkamara jogásza, dr. Székely István..

Egyre több állásinterjúnál kérnek kézzel írott önéletrajzot és használják az íráselemzést, mint a pályázó személyiségjegyeinek „mutatóját”. De mennyire reális egy ilyen gyorsfénykép, korrekt-e, hogy ilyen eszközöket is használnak, ha igen, kinek miben segíthet a különböző szakmákban az íráselemzés, hol használják a különböző irányzatait (rendőrség, bíróság, HR, pszichológia) – miről mesél az írásunk és mit lehet/szabad belőle kiolvasni?
Anyag: Bartha Betti, stúdió: dr. Szöllősi-Csoma Enikő, grafológus, igazságügyi írásszakértő (ő velünk marad és telefonon kérdéseket lehet feltenni neki, amiket az sms-ekkel együtt a 10.30-as hírek után pár percben összefoglalunk.

Már itthon is foglalkoznak kutatócsoportok az önvezető autókkal, illetve azok nem csak közlekedésre, hanem a vezetőre gyakorolt pszichológiai, egészségügyi hatásaival, az önvezető autók „döntéseit” és reakciójuk gyorsaságát ugyanis a vezető csak sejtheti, de nem irányítja. Ez viszont erős stresszt is kiválthat, s a biztonságosabb autózás helyett nem várt egészségügyi károkat is okozhat. Egy ilyen kísérletről készített anyagot Nagy Margit a stúdióban pedig Bögös Sándor autós szakírót várjuk, akinek nem csak információi hanem saját tapasztalatai is vannak ilyen autókról és a velük való közlekedésről.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – július 28., kedd, 9:07

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább