Hajnal-táj: Félnek, hogy nem tudják eladni a szőlőt a heves megyei termelők

A július 28-i adás tartalmából.
 

51 fokban, megkötözve, szinte mozdulatlanul várni egy levegőtlen autóban akár órákon át- ezt a kegyetlen állapotot se embernek, se állatnak nem kívánhatja senki. Egy fővárosi kutyának azonban feltehetően többször is át kellett élnie az ezzel járó fájdalmakat. Minden évben több esetben is riasztják a rendőröket nyári forróságban autóban hagyott állatok miatt.

Az M3-s autópálya Görbeháza térségében elvágta a nagy vadak vonulási útvonalát és mint tudjuk az évszázadok alatt kialakult csapák szinte kódoltan vannak jelen a vaddisznókban, őzekben, szarvasokban. Így nem meglepő, hogy a régi útvonalaikhoz ragaszkodnak, illetve a Nyugati főcsatorna, mint vizet adó forrás is nagy vonzerő. Különösen a vaddisznó készít járatot a pálya melletti kerítés alatt, mivel csak a föld felszínére helyezték le a drótot. Egyre több a vadgázolás, a Görbeházi Vadásztársaság pedig szinte egyedül küzd a jelenség megakadályozása ellen.

Befejeződött a Hajdúnánási Húsfeldolgozó üzem építési projektje – a vágóhíd feldolgozó üzemmel egészült ki, mely segíti a Nánási Portéka márkanév erősítését. Az átadó-avató ünnepségen jártunk.

Hozamtérképezés, hozammérés, szemnedvesség tartalom. Már a betakarítás közben leolvashatja a monitorról ezeket a fontos és friss adatokat a gazdálkodó, miközben megtekintheti a térképét és élőben láthatja, milyen körülmények befolyásolják a munkát. Az agrárvilág folyamatosan fejlődik, ám a széles választék böngészése közben fontos a jó döntés, mert nem mindegy, hogy mekkora a befektetés. Az agrárkamara erre külön kifejlesztett egy tanácsadó szolgáltatást is.

Félnek, hogy nem tudják eladni a szőlőt a heves megyei termelők. Hiába ígérkezik jó termés, a járványhelyzet következtében a pincészetekben bennragadtak a borok, a felvásárlási árak pedig már tavaly sem fedezték a költségeket. Az agrártárca több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást a gazdasági károk enyhítésére, amelyre a mai naptól lehet pályázni, s közben most egy, a fiatalokat megszólító borfogyasztási kampány is elindult.

Kormányzati támogatással valósították meg a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéjét Ravazdon, ahol a termelés egy teljesen zárt rendszerben történik. A sörök további különlegessége, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érik el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét, emellett pedig egy saját labor is folyamatosan ellenőrzi a sörök minőségét.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 28., kedd, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább