Hajnal-táj: A nyári táborozás három fontos eleme: a napsütés, a víz és a jó program

A július 25-i adás tartalmából.
 

A gyermekek számára a nyári táborozásnak három fontos eleme van, a napsütés, a víz és a jó program. A Túr partján Garbolc határában remélhetőleg minden adott lesz. A természetismereti, erdészeti táborba érkezők igen vidámak voltak, s nem is alaptalanul.

1991 óta működik a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület Tatán. A szervezet jogi és szellemi elődjének a híres Herman Ottó Kört tartják, és a környezeti nevelés a kezdetektől kiemelt tevékenysége a közösségnek. Minden nyáron természet- és környezetismereti kutatótábort szerveznek, amelynek idén a Komárom- Esztergom megyei Csém település ad otthont.

A Fejér megyei Kőszárhegy egyfajta alvóvárosa Polgárdinak és Székesfehérvárnak, a városból kiköltözők hozták létre nem is olyan régen. Így templomuk sem épült, ám a helyiek szerették volna gyakorolni keresztény vallásukat, így a Karitasz helyi épületében tartják a miséket. Az épület nem templom, inkább imahely, vagy mondjuk úgy, lelki temploma a kőszárhegyieknek.

Hetven éve nyitották meg a kommunista diktatúra leghírhedtebb haláltáborát a mátrai Recsk község közelében. A szovjet Gulág mintájára működő táborban 1950 és 1953 között mintegy kétezer ember raboskodott. Az 1950. július 19-én megnyílt létesítménybe főleg politikai okokból, bírósági ítélet nélkül kerültek a rabok, akikkel már megérkezésükkor közölték, hogy őreiknek nem kell elszámolniuk velük. A recski haláltábort 1953. szeptember 23-án hagyták el az utolsó foglyok, zsebükben a fogságot utólag igazolni próbáló ítélettel. Sokan közülük rendőri felügyelet alá vagy börtönbe kerültek, és szigorúan megtiltották nekik, hogy a Recsken eltöltött éveikről beszéljenek. Az első beszámolók csak az 1956-os forradalom után emigrált túlélők tollából, külföldön jelenhettek meg.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 25., szombat, 5:00

Műsorvezető: Kapuvári Gábor
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Maksay Helga

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább