Egyszer volt...: Aki véletlenül győzött

A július 22-i adás tartalmából.

 

A törökkel harcoló Kapisztrán Szent János (1386-1456) ferences szerzetes szobra a főváros I. kerületében, a Budai Várban, a Kapisztrán téren. A szobor Damkó József szobrászművész 1922-ben felállított alkotása. A háttérben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az évforduló nem „kerek” ugyan – de mi is lenne velünk, ha mindig csak 25, 50, 75 évenként, netán évszázadonként egyszer érdeklődnénk a múlt -olykor a jelenünket is befolyásoló- eseményei iránt?
1456 július 22-én fejeződött be a döntő harci manőver: mire beesteledett, nyilvánvalóvá lett, amit akár néhány órával korábban is, csak kevesen mertek hinni a Magyar Királyságban, sőt, Európában is. Hunyadi János fővezér, Szilágyi Mihály várnagy csapatai és Kapisztrán János szerzetes keresztes felkelői megvédték Nándorfehérvár erődjét, II. Mehmed szultán ostromló oszmán-török hadaitól.
Hunyadit és sógorát, Szilágyit viszonylag jobban ismerjük.
Bár neve gyakran elhangzik, keveset és homályosat tudunk azonban Kapisztrán Jánosról: személyéről, tevékenységéről és arról a másfél évről, amit összesen Magyarországon töltött, a várvédelem előtti időkktől, októberi haláláig.

Pálosfalvi Tamás történésszel a szerkesztő Kiss Péter Ernő beszélget. Részletek is elhangzanak dokumentumokból, tanulmányokból

Hallgassa meg!

Egyszer volt… – Kossuth – július 22., szerda, 19:08

Szerkesztő-műsorvezető: Kiss Péter Ernő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább