Hajnal-táj: Közepes termés várható az őszi vetésű kultúrákban

A július 18-i adás tartalmából.
 

– A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke abban bízik, hogy az aratás ideje alatt nem lesz további esőzés. Hubai Imre Csaba elmondta: az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása, és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók.

– Idén mindennél nagyobb szükség van a kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, ezért elindul a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program. A program több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá évről évre, és számos kárpátaljai gazdatársunkat segítjük vetőmagadományunkkal is.

– Ma rendezik meg a Nyíregyházához közeli Felsősimán a Milotay Gábor koronglövő emlékversenyt. Ez nem csak vadászoknak szól, hiszen olimpiai szám is a sörét fegyveres verseny – Igali Diána olimpiai bajnok is ehhez hasonló számban nyert aranyérmet. Délelőtt kilenckor kezdődik minden sportoló számára a 75 korongos lövészet, amelyen nemzetközi és hazai versenyek kiválóságaival találkozhatnak a nézők.

– Magyarország csaknem fele szántóföld, habár ezek közül sok nem alkalmas szántóföldi művelésre, sok-sok műtrágya és egyéb vegyszer használatával tudnak csak valami termést lehozni onnan. Van egy másik megoldás is, más használati módot választani az adott területen, ami illeszkedik a tájba és gazdaságosabb is. Alföldi nemzeti parkjainkban évtizedek óta gyepesítenek vissza szántókat.

IDE KATTINTVA  a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 18., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba
Hangmérnök: Maksay Helga

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább