×

Kossuth Rádió

Napközben: A magyar űrkutatás haszna, eredményei

A július 14-i adás tartalmából.
 

A magyar mai magánjogi doktrina megteremtője, Szladits Károly, volt, a hatvan éve meghalt jogtudós könyveiből ma is tanulnak. Dunaszerdahelyen született, még a Monarchiában, a Horthy korban volt fénykorában, akkor tette le nagy munkáit és a szocializmusban halt meg, Budapesten. Szülőhelyén szobrot állítanak neki, ennek apropóján beszélgetünk Sándor István jogász – akadémikussal a stúdióban és a dunaszerdahelyi önkormányzat képviselőjével telefonon.

Az esetek 80 százalékában nem jár fájdalommal az agyi vérellátásban bekövetkező zavar, a stroke. A Semmelweis Egyetem orvosai a következő Semmelweis Egészség Napon a stroke tüneteinek felismerésére is megtanítják az érdeklődőket. A stúdióban vendég lesz Gunda Bence Barna, a Neurológiai Klinika adjunktusa.

Egy kis újdonság Nógrád megyéből: a szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében a rendőrök új ellenőrzési módszert is bevezettek. A Készenléti Rendőrséggel együttműködésben drónnal ellenőrzik a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, útkereszteződéseket, kijelölt gyalogosátkelőhelyeket. Tarnóczi László riportja

Megtalálták a Kiskunsági Homokhátság 12-13. századi központját. A tatárjárási időszakból több mint 10 ezer leletre bukkantak a régészek. Rosta Szabolccsal, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatójával, Molnár H. Boglárka beszélgetett.

Csernus Lajos, a Kárpát-hazai eleink ősi rovás betűinek tisztelője, a kecskeméti Hírös Rovókör egyik alapítója elindított egy kezdeményezést. Össze szeretné gyűjteni a kishazánkban és határon túli magyar területeken – a Kárpátok koszorúzta hazánkban – fellelhető kettős keresztek helyszíneit és összeállítani egy kettős kereszt adattárat. Molnár H. Boglárka összeállítása.

A magyar űrkutatás hasznáról, eredményeiről tart előadásokat Schuminszky Nándor, elkötelezett gyűjtője és népszerűsítője a területnek. Azokról az eredményekről beszélgetünk vele, ami máig tapasztalható a magyar iparban, tudományban. /telefoninterjú

Ferenczi Krisztinával pedig Fekete László beszélgetett arról, hogy áll a következő magyar űrhajós kiválasztása, milyen folyamatok kapcsolódnak ehhez a projekthez és mit remélnek tőle.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – július 14., kedd, 9:07

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább