×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A nyári hónapokban sokan lesik a gólyákat

A július 14-i adás tartalmából.
 

A nyári hónapokban sokan lesik a gólyákat, ahol van fészkük. Csodálatos látvány, ahogy etetik a fiókákat a szülők, majd ahogy a kicsik kirepülnek. Vannak azonban ijesztő pillanatok is, amikor az addig békés gólyákkal történik valami. Harcolni kezdenek egymással a fészekért, vagy éppen kivetik saját fiókájukat belőle. Arra keressük a választ, hogy mikor és hogyan indokolt beavatkozni a történtekbe.

A villámárvizek problémájával küzd régóta Kiskunhalas. Az alapvetően mocsárvidékből kinőtt város alacsonyabb pontjai egy-egy nagyobb esőzés után tengerré változnak. A csapadékvíz elvezetését oldja meg a város egy beruházással, amelyet összekötnek a település határában található Sóstó turisztikai fejlesztésével.

A világhírű nagydobosi sütőtök termesztésére ugyan oda kellett figyelni, de a szorgos gazda, mint Filep László jó termésben reménykedik. A jó kilátások, még kísérletezésre is ösztönzik, hobbiból az óriás tök termesztése is felkeltette az érdeklődését.

Egyre több helyen lehet ősgabonákat készült termékeket kapni, de ez nem jelenti az, hogy könnyű tönkéből vagy alakorból készült pékáruhoz jutni. Az alakor valószínűleg Törökországból származik, már 10 ezer évvel ezelőtt is termesztették ott. Dietetikusok nagy kedvence, mert beltartalmi értékei sokkal jobbak, mint a nemesített búzafajtáké, és nem is hízlal annyira. Ezekben a napokban már sok helyen aratnak, az alakor még egy kicist várat magára. Izsákon sétáltunk egy alakor táblában.

Borsod Abaúj Zemplén megyében az abaúji térségben található Hernádszentandrás. Ez a piciny falu, amit mindössze 400-an laknak, elhíresült biokertészetéről, amit-szó szerint a semmiből hoztak létre.- 10 évvel ezelőtt született egy ötlet, amihez sem pénz, se szakértelem nem volt, de a kitartás meghozta a gyümölcsét. Ma elismerten jól működő bio kertészettel dicsekedhetnek, és a tervek szerint bővülni szeretnének.

Néhány héten belül már a második beteg került a gyöngyösi kórházba gombamérgezéssel. Egy idős nő kerti susulykát evett, ezért napokig lélegeztetőgéppel tartották életben. A gyors segítségnek köszönhetően meg tudták menteni az életét. A kisebb termetű mérgező gombák közé tartozó kerti susulyka több más gombával összetéveszthető, köztük a sokak által szedett és kedvelt mezei szegfűgombával. Ez az eset is bizonyítja, hogy csak szakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 14., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább