Jelenlét: Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos

A július 11-i adás tartalmából.
 

Villámárvíz okozott gondot az elmúlt hétvégén Heves megyében. Az összegyűlt víz házakba, pincékbe, garázsokba folyt be; Egerben, 45-en veszítették el az otthonukat az árvíz miatt, volt olyan utca, ahol egy méter magasan gyűlt össze és házakba is befolyt. A rászoruló családoknak az egri Eszterházy Károly Egyetem Roma Szakkollégistái segítették, saját ösztöndíjukból vásároltak tartós élelmiszert. Pilisy Csenge riportja.

„Cigányság – együttélés a múltban és jelenben, értékek és sztereotípiák, kisebbségi lét és beilleszkedés. Hagyományőrzés egy erősen felgyorsult globalizált világban. Egyáltalán szükséges-e megőrizni tradicionális kultúránkat, vagy ez már kevésbé trendi és inkább tehertétel?” – ezek a gondolatok inspirálták Szászvárosi Noémit, aki most végzett a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen. A fiatal tervező többi között arra kereste a választ szakdolgozatában, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy vizsgált viselet egyértelműen cigány. Kádár Dóra beszélgetett Szászvárosi Noémivel.

Kevés magyar társkereső oldalt találunk a palettán, ahol egy kisebbség tagjai is egymásra találhatnak. A nemrég indult romaszerelem.hu azonban elsősorban a romákat célozza meg, ám kifejezetten támogatja a vegyes párok létrejöttét is, így romák és nem romák egyaránt regisztrálhatnak a társkereső oldalra. Kovács Bernadett Györfi Andrással, a romaszerelem.hu alapítójával beszélgetett.

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos: a hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést. A díj egy aranyozott szereléssel készült ébenfa vonó, mely a nemzetközi elismertségű Finkel családi műhelyből, a svájci hegedűkészítés egyik leghíresebb iskolájából került ki. A zenészt Gécsek-Tóth Enikő kérdezte.

Hallgassa meg!

Jelenlét – Kossuth – július 11., szombat, 21:30

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább