Határok nélkül: Mezőségi arcok a szamosújvári Tékában és vitézekké váló tulipánok a munkácsi várban

A július 11-i adás tartalmából.
Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító látható. (Budapest, 2007. március 15.)
MTI Fotó: Kovács Attila.

Kolozsvár és Budapest is szerepel a Mezőség arcai című fotótárlat tervezett kiállítási helyszínei között. Először a szamosújvári Téka Alapítvány és magyar iskola épületében lesz látható a tíz mezőségi falu – Árpástó, Buza, Nagysármás, Vice, Visa, Magyardécse, Mezőveresegyháza, Szépkenyerűszentmárton, Magyarköblös és Szék – elmúlt száz évét bemutató mintegy háromszáz fotó. Összegyűjtésükben fontos szerepe volt az alapítvány Petőfi-ösztöndíjas munkatársának, Paróczi Ákosnak, aki Szilágyi Szabolccsal beszélgetett.
Kárpátalján nincs olyan magyar település, ahol ne viselné utca vagy intézmény II. Rákóczi Ferenc nevét. A nagyságos fejedelem ezer szállal kötődik ehhez a régióhoz. A munkácsi várban töltötte gyermekkorát, itt bontották ki elsőként a szabadságharc zászlaját, itt zajlott a szabadságharc első győztes csatája, Huszton és Salánkon pedig országgyűlést tartottak. Iváncsik Attila Popovics Béla munkácsi helytörténészt kérdezte eme legendákról és történetekről.
Folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című előadássorozata.
A Nemzeti Összetartozás Napján mutatták be a délvidéki Topolyán az I. világháború ottani áldozatairól írt monográfiát. Tomik Nimródot, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökét, a könyv szerkesztőjét Ternovácz István telefonon érte utol.
Ugyancsak délvidéken, Magyarkanizsán született éppen 80 esztendeje Tolnai Ottó Kossuth-díjas, magyar költő. A berlini évek után ma a Szabadkához közeli Palicson él. A kerek születésnap alkalmából hallgathatják meg Német Ernő beszélgetését Tolnai Ottóval.
A tervek szerint ősszel Székelyudvarhelyen is lesz TEDx konferencia a Technológia, Szórakoztatás, Formatervezés legújabb trendjei jegyében. A szervezőkkel Geréb Krisztina beszélgetett.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – Július 11., szombat, 18:01

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább