Hajnal-táj: A nyár egy végeláthatatlan szüret és befőzés

A július 9-i adás tartalmából.
 

BÖSZÖRMÉNY
Orosháza mellett egykor akár 1000 lelkes muzulmán közösség is élhetett. Legalábbis a talált leletek erre utalnak.

ÚJRAHASZNOSÍTÓK
Az elmúlt években összesen több mint hetven tonna hulladék került ki a Tisza árteréből. A PET Kalózok zsákmányát, az összegyűjtött üveghulladékot Parádsasváron dolgozzák itt fel: szódásüveget készítenek belőle. Emellett a Pet Kupa új akciójában a műanyagból vonalzó, tárolásra alkalmas rekeszek, sőt lebegő kikötő készül idén.

Hallgassa meg!

HALPUSZTULÁS
Több mázsa haltetemet szedtek ki a horgászok az elmúlt héten a Nádor csatornából Fejér-megyében. A történtek oka még nem tisztázott, most folynak a laboratóriumi vizsgálatok.

Hallgassa meg!

FIATAL GAZDA
A nyár egy végeláthatatlan szüret és befőzés, főleg annak, akinek a szörpök és lekvárok készítése a megélhetést jelenti. Farkas Ivett és Leitold Attila néhány évvel ezelőtt gondolt egyet, gyümölcsfák ültetésébe kezdett a Veszprém megyei Kapolcs mellett. Meggy, bodza, málna, szeder, barack valamint alma is terem a több hektáros gazdaságban, ezek a Kapolcsikum szinezék-és ízfokozómentes portékák alapanyagai.

Hallgassa meg!

PÁLINKA
Nem számítanak idén jó termésre Nógrád megyében a gyümölcstermesztők, így pálinkafőzők is aggodalommal tekintenek előre. Igaz, itt legalább az erdei gyümölcsök még javíthatnak a helyzeten.

Hallgassa meg!

MAGYAROK KENYERE
2020-ban kerek jubileumot ünnepel a tíz éves múltra visszatekintő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amelynek lényege, hogy a gazdálkodók Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlhatnak fel búzát a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek.

Hallgassa meg!

ARATÁS
Puskás Csaba Szamosszeg és a szomszédos települések határaiban gazdálkodik, egyetemista kora óra. A hét elején határszemlét tartottunk a kocsordi határészben, ahol a kalászost a búza jelenti. Vegyes érzései vannak.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 9., csütörtök, 5:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább