×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Helyenként késhet az aratás

A július 7-i adás tartalmából.
 

Továbbra is komoly károkat okoznak az erdőgazdálkodóknak a hódok, és mivel az állatnak természetes ellensége nincs, ezért az egyedszámuk folyamatosan emelkedik. Azonban a túlszaporodás miatt a hódok már a környező országokban is károkat okoznak és – bár továbbra is védettséget elveznek – azonban a következő vadászati szezonra megemelték a kilőhető egyedszámot, az elejtett állat feldolgozása azonban továbbra sem egyszerű, ezért a vadászok körében nem számít népszerű zsákmánynak. A jelenlegi helyzetet és a szabályozásban életbe léptetett változtatásokat foglaljuk össze.

Hallgassa meg!

Gólyacsalád került veszélybe nemrég Fejér megyében. A fészkük egy része leszakadt és félő volt, hogy további részek is lecsúsznak. Szerencsére valaki észrevette és értesítette a sárbogárdi tűzoltókat. Benkő Andrea összeállításából kiderül, ha ilyet lát valaki, a legjobban teszi, ha azonnal szakemberekhez fordul.

Hallgassa meg!

Területkezelési és génmegőrzési szempontból magyar szürke szarvasmarhát és kárpáti borsdereseket is tart a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Idén két gulyát legeltetnek: idén 188 magyar szürke szarvasmarha a Tarnaszentmiklós határában lévő gyepterületeinken kezdték meg a nyári idényt, míg Pély község közigazgatási területén, egy másik gulyában, a magyar szürke növendékekkel együtt járják a legelőinket a kárpáti borzderes szarvasmarhák. Az anyagulya kihajtására már május derekán megtörtént, a növendékek szoktatása ettől kicsit később, június elején került sor. Év elején több, mint 40 ha-ral bővült a növendékek rendelkezésére álló gyepterület nagysága, reményeink szerint így október végéig nem lesz gond a takarmányozásukkal.

Hallgassa meg!

Hagyományosan Péter-Pál napján, azaz június 29-én veszi kezdetét az aratás, de az ország keleti régiójában még nem érkezett el az ideje, a két naponta érkező eső miatt. Papp Kálmán ópályiban élő gazdálkodó abban reménykedik, hogy ma vagy a követő napokban arathatják a búzát. A Kisalföldön a szélsőséges időjárás miatt szintén félő volt, hogy csúszik az aratás, de végül mégis meg tudtak kezdődni a munkálatok. A terményátlagok meglehetősen vegyes képet mutatnak, van, ahol elkeserítő a helyzet, de van olyan is, ahol sokkal rosszabb eredményre készültek a Győr-Moson-Sopron megyei gazdák.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 7., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább