Hajnal-táj: Az ország csaknem fele szántóterület

A július 6-i adás tartalmából.

 

Hallgassa meg!

 

Még tart a cseresznye és a meggy szezonja. Befőttnek, ivólének, aszalva, fagyasztott gyümölcsnek, lekvárnak, gyümölcsbornak és pálinkának is fel lehet dolgozni ezeket a finom gyümölcsöket. Ráadásul kevés szénhidrátot tartalmaznak, így a diétás ételekben is fontos szerepük van, csakúgy, mint a cukormentes tartósítás során készített finomságoknak, amelyek segítenek betartani, arra érzékenyeknek, a cukor diétát.

Az ország csaknem fele szántóterület, bár nem minden szántót művelnek. Ennek az egyik oka az, hogy sok-sok olyan területet törtek fel az elmúlt évtizedekben az emberek, amelyek nem alkalmasak szántóföldi növénytermesztésre, vagy csak nagyon sok műtrágya és egyéb vegyszer használatával. Ezek közül vannak olyanok, amelyeket érdemes lenne gyeppé, vagyis a kiindulási állapottá alakítani, hiszen akkor állattartásra lehetne használni ezeket a rossz minőségű szántókat. Több nemzeti parkunk területén végeznek ilyen visszagyepesítési folyamatokat. Nem csak az ésszerű tájhasználat miatt, hanem azért is, mert gyepeink a Kárpát-medencei leggazdagabb élővilágú területei.

A mogyoró lehet több mezőgazdasági termelő számára is egy olyan gyümölcs, ami kitörést kínál a három éves szántóföldi termelési ciklusokból a Dél-nyugat Dunántúlon – hangzott el egy olyan nagyrécsei tájékoztatón, ahol az egy éve megalakult Hungarohasel Zrt. mutatta be mogyorócsemete ültetvényét. A társaság több száz, több ezer hektáron tervez partnereikkel mogyorótermelésbe kezdeni a Mura Nemzeti Program területén, miután e gyümölcsnek jelentős felvevő piaca van és nyereséggel kecsegtet az értékesítése.

Eddig egy kicsit még vékonyabb az idei bevétel, de reménykednek a sárgadinnyetermesztők, hogy ez változni fog. A hazai sárgadinnyét viszont mindenki várja , hiszen a nyár egyik kedvelt csemegéje. Egyelőre az import viszi a prímet, de megjelentek már a hazaiak is a vásárlók örömére.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 6., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább