Hajnal-táj: Válság felé sodródik a paprikapiac

A július 5-i adás tartalmából.
 

A szatmári tájegységen belül az erdőháti települések az évszázadok során megtanulták, hogyha élni akarnak, tenniük kell azért. Így van ez ma is. Vámosorosziban érkezésemkor nagy volt nyüzsgés a falu központjában. Végh Endre polgármester elmondta a valamikori szárazmalom emlékére a helyi piacot úgy alakítják és építik, hogy az utókor, ha nem is látja csak Szentendrén, de fogalma legyen alakjáról, nagyságáról.

Magyarország évszázadok óta, már amikor nem szállták meg a törökök, a németek vagy éppen az oroszok, tehát járhatta a maga útját, ilyen időszakokban gazdag kínálatú, széles fajta választékú bortermelő vidék volt. Most is az, de a közvélekedés és a kereskedelem is megragadt a megszokásnál. Az ország keleti, főként alföldi területeiről úgy tudjuk, nem jó bortermelők. Pedig…

Olaszrizling és Sauvignon Blanc lett idén Gyöngyös város és a polgármester bora. 10 borászat 26 bora versenyzett, melyeket egy szakmai, illetve egy társadalmi zsűri bírált. A megtisztelő címet idén a Molnár és Fia Pincészet, valamint a Bárdos Pincészet kapta, akik egy évig reprezentálhatják a várost.

A kitüntetett figyelem ellenére is úgy tűnik, hogy válság felé sodródik a paprikapiac. A fűszerpaprikának nem csak az időjárás az ellensége most. Több oka is van annak, hogy hungarikumunkból egyre kevesebb ember talál egyre gyengébb megélhetést. Az okokat kutatva kérdeztük az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnökét.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 5., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább