Hajnal-táj: Népi fajátszótér nyílt Nagykőrösön

A július 4-i adás tartalmából.
 

Minden év július első szombatján tartják az Ezer székely leány Találkozót Csíksomlyón. A hagyomány, amit 1990-től ismét felelevenítettek, nem szakad meg, ám az idei mégis szerényebb lesz. A szombaton, helyi idő szerint 11 órakor kezdődő eseményről adunk előzetest.

A Hatvani Vadasparkba szállították Süveget, a selypi kecskét, aki két éve élt az egykori selypi cementgyár romjai között. A másfél év körüli bakkecskét ideiglenesen helyezik el itt, amíg gazdához nem kerül. Addig a többi állattól elkülönítve tartják, de bárki meglátogathatja. Az őshonos parlagi kecske a becslések szerint mintegy 100 kilogramm súlyú, ám tömegét meghazudtoló kecsességgel ugrált akár a kerítésmaradványok tetején is.

Népi fajátszótér nyílt a héten Nagykőrösön. A több mint 20 elem között olyan ritkaságok is megjelennek, mint például a csirkepofozó. A régi, hagyományos játékok mellett több kulturális programot, újdonságot is kínál a település.

A Balassagyarmat és Szécsény közt az Ipoly mentén elterülő palóc falu, Őrhalom lakosságának összetétele és magának a falunak a képe is olyan sokat és olyan gyorsan változott az elmúlt évtizedekben, hogy szükségesnek látták, hogy a régi világnak is emléket állítsanak. A régi faluközpontban így lett egy romos épületből tájház, ami nem csak a valaha itt éltek emlékét őrzi, de a mai lakosoknak, közösségeknek is hajlékul szolgál.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 4., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább