Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Már virágzik a lándzsás útifű

A június 24-i adás tartalmából.
 

Többek közt a Bakony a Börzsöny, a Mátra vagy a Pilis erdeit, természeti látványosságait fedezhetik fel az Erdei Vándortáborok résztvevői. A felső tagozatos és középiskolás korosztály számára ideális túrahét kínálata újdonsággal bővült, idén először a Vértesben is várják a fiatalokat.

Hallgassa meg!

Veszteséges évet vár a Hajdú-Bihar megyei Vadászkamara, akár 30%-os bevételkiesés is várható 2020-ban a Covid-19 miatt. A veszélyhelyzet miatt lemondták a tervezett vadászatokat a külföldi vadászok, már pedig a hazai vadásztársaságok számára tekintélyes bevételi forrást jelent a bérvadászat. A kiesés semmivel sem lesz pótolható.

Hallgassa meg!

Már virágzik a lándzsás útifű, ami mindenhol megterem, ahol nem bolygatják a talajt. Szintén virágzik a széles levelű útifű, amit a népnyelv útilapunak nevez. Ezt a növényt a lándzsás útifűhöz hasonlóan a népi gyógyászatban köhögés csillapítására használják. A friss leveleket sebek gyógyítására, a magja enyhe hashajtóként ismert. De gyűjthetjük majd a szurokfűvet, amit inkább oregánóként ismerünk és inkább fűszernövényként hasznosítjuk. A bükki füvesembert Szabó Györgyöt kérdeztük.

Hallgassa meg!

A magyar fajták mind elfagytak, a francia kajszibarackfajta azonban átvészelte a tavaszi fagyokat, így a korai fajtákkal elkezdődött a szüret a Somogy megyei Hácson. Mózer Gyula és családja több évtizede foglalkozik baracktermesztéssel, ahogy fogalmaz – hozzá szokni nem lehet a veszteséghez, de muszáj túlélni és menni tovább. A korai fajtákat egyelőre maguk értékesítik, és úgy tűnik valóban drága lesz a barack idén.

Hallgassa meg!

A magyar kormány támogatásával, a Proszperitati Alapítvány révén ötödik éve zajlik a délvidéki magyarok szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program a Vajdaságban. A minap Bácsfeketehegyen több mint négyszáz magyar földműves írta alá a földvásárlási támogatásra vonatkozó szerződést. A támogatásnak köszönhetően 2.000 hektár termőföld került magyar kézbe.

Hallgassa meg!

80 éves hazánk legrégebbi öntözőrendszere. Az újra a KÖTIVIZIG kezelésében lévő berendezést még a nagy aszály miatt az 1937-ben építették. A 33 méter hosszú csatornahíd ma már ipari műemlék, egy darabon még a 34-es utat is keresztezi. Az öntözőrendszer ma is Kenderesig, 115 négyzetkilométeres területnek látja el az öntöző víz biztosítását, illetve a halastavi vízellátást és vízpótlást is biztosítja. A Horty csatorna nem csak műtárgy: izgalmas vízi útvonal, horgászhely és bringás célpont is.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 24., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább