Hajnal-táj: Az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt.

A június 22-i adás tartalmából.
 

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. a baranyai Hetvehelyen. Az 1,4 millió forintból kialakított 2,4 kilométeres, Kincset rejtő erdő elnevezésű tanösvény létrehozásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók ne csak olvasható, hanem pörgethető-forgatható-satírozható táblákon, élményszerűen bővíthessék ismereteiket.

Hallgassa meg!

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett a szigetközi települések lélekszáma – ezzel együtt pedig a helyi utak személy- és teherforgalma is, ami jelentősen nehezíti a közlekedők dolgát. Az érintett települések – Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu – ezért egy 2×1 sávos elkerülő utat álmodtak meg, a kéréssel pedig az országgyűlési képviselőhöz és a GYMS megyei közgyűlés elnökéhez fordultak, akik maximálisan támogatták az ötletet. Hogy hol tart most a folyamat?

Hallgassa meg!

Hámori András növényvédő repülőből lett biogazda. Kisvállalkozóként , Virányoson ma övé és családjáé Szabolcs -Szatmár-Bereg megye legnagyobb biogyümölcslé gyártó üzeme, természetesen sok hitellel és még a termelésben lévő tartalékkal. Emellett a szakmában is van hitele, több terméke is elismerést kapott , de a piacon is nap-mint nap megmérettetik. Tavaly komoly fagykára volt, idén még fokozottabban védekezett a fagy ellen, gépeket , ködsárkányokat is bevetett . Volt, amit sikerült megmenteni, de a barack még így sem bírta ki a mínusz 7 fokot. Most az esős idő teszi próbára a gazdákat , így őt is. Bár a késői meggynek még használt az eső.

Hallgassa meg!

Eddig jól vizsgázott a jégkármérséklő rendszer. Heves megyében összesen 44 berendezés működik, akkor kapcsolják be a légkörbe ezüst-jodidot feljuttató készüléket, ha vihar közelít, amely tartalmazhat jeget is. Az elmúlt két hétben a zivataros, változékony időjárás miatt szinte folyamatosan működött. Áprilistól októberig üzemel az országos jégkármérséklő rendszer, amely az Agrárkamarának 1,7 milliárd forintjába kerül évente. De megéri: tavaly több tízmilliárd forintnyi kárt tudtak vele megelőzni.

Hallgassa meg!

Sokat romlottak a magyar sertéságazati szereplők lehetőségei a vírusjárvány ideje alatt, jelentősen visszaestek a felvásárlási árak, visszaesett a fogyasztás, a nagy vágóhidak a hűtőházakba termeltek és az export is csökkent. Mostanában kezd magára találni a piac, de csak lassú javulás ígérkezik. A nádudvari székhelyű Alföldi Sertésértékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezet ügyvezető igazgatója, Marczin Zsolt szerint előre kellene menekülnie a termelőknek és bővíteni kellene hazai sertésállományt.

Hallgassa meg!

Keszthely! Pörögj fel! – szlogennel indítják az idei nyári szezont a zalai Balatonparti városban. Stílszerűen a mólónál felállított, 50 méter magas óriáskerék indítása jelentette a járvány miatt megkésett szezonkezdést.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 22., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább