Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Szappankészítők

A június 17-i adás tartalmából.
 

Szappankészítők
Manapság reneszánszát éli minden, ami természetes. Kovásszal sütünk kenyeret, otthon termesztjük a zöldséget, vagy helyi terméket vásárolunk. Sokaknak éppilyen fontos, hogy natúr kozmetikumokat használjanak, sőt, azt maguk is készítsék el. Gergó Judit egy ilyen rendezvényen vett rész a Vas megyei Jákon.

Újra kinyitott a mofetta Mátraderecskén.
Bányászat közben úgy 20 évvel ezelőtt találtak rá a szén-dioxid áldásos és gyógyító hatására. A kutatásokat a világhírű Teller Ede professzor vezetésével helyi iskolások végezték. Hazánkban egyedül itt lelhető fel ilyen gáz, amelyet érszűkületre használnak. A társadalombiztosítás 85 százalékos támogatást nyújt a kezelésekhez, így bárki számára elérhető az ellátás, amellyel megelőzhető a végtag amputáció. Pilisy Csenge riportja

Mosolygó zsák a Tisza parton
15 Tisza parti település elindította a szelektív hulladékok összegyűjtését. Horgászok, helyben lakók és önkéntesek gyűjtik a vízpartra vetődött pet-palackokat, zacskókat üdítős dobozokat. Zsákokat helyeztek el a gyűjtőhelyeken, amelyek mosolyogva fogadják be a hulladékot. A takarítás egész évben tart és abban reménykednek, hogy mindenkinek érdeke a tiszta egészséges környezet, a gondozott Tisza part, amelyen nem csak horgászok, hanem nyaralók, turisták is megfordulnak. Először Bitter Zsuzsannát a Mosolygó zsák program felelősét kérdezte B Tóth Erika.

Vár a Zemplén
A Bodrog Magyarország egyik legszebb, szinte természetes állapotában fennmaradt, valóban élő folyója. A folyó ártere – különösen a déli, bodrogközi oldalon – ma is hatalmas, tele morotvákkal, kis tavakkal, tocsogós-lápos területekkel, ártéri erdők kisebb-nagyobb foltjaival. Ezek között is különleges azonban a Sárospatak és Sátoraljaújhely között elterülő burjánzó erdőfoltok sora, amit Long erdőnek neveztek el. Az állatvilág is gazdag, az erdőkben kis énekesek sokasága fészkel, a parton szürke gém, nagy kócsag figyel, és a zavartalanabb részeken kabasólyom és fekete gólya fészkel. Következzen most egy virtuális kirándulás a Long erdőben. Magyar László ökoturisztikai és környezeti nevelési csoportvezetőt Bartha Bernadett hívta fel.

Már virágzik a máriatövis a halimbai gyógynövénykertben.
Régebben országos hírű volt a halimba tea és sokan felkeresték a termelőt Szalai Miklós esperest, aki papi lélekgyógyító munkája mellett a test gyógyítására is vállalkozott. Hitte, hogy fűben fában van az orvosság és rengeteg gyógynövényt termesztett, amit megszárított, hogy a tealevelek forrázata enyhítse a bajokat. Az ő emlékét őrzi a ma is működő gyógynövénykert, ahol Imre Zsuzsanna kertészmérnök kalauzolta Kuti Hajdufy Esztert.

A Zala megyei Nagykutason is érik a cseresznye
Még a 90-es években alakult itt az Alma kft, ami már akkor korszerűnek számított és a technológiai színvonalban ma is élen jár. A 300 hektáron az alma mellett cseresznyét és kajszibarackot is termesztenek. A nyári időszakban 200-300 főt foglalkoztató üzem főként exportra termel, a fáról leszedett termés 1,5 óra leforgása alatt raktárba kerül. Beszállítják, megmossák, a korszerű gépsorok segítségével szétválogatják, csomagolják, majd viszik is tovább. Varga Tünde a cég ügyvezetőjével, Farkas Ervinnel beszélgetett.

Reményteli szőlőültetvény
A tavaszi fagyok és a csapadékszegény időszak rajta a hagyta nyomát a szőlőkön is, ennek ellenére szépek az ültetvények.  A borászok reménykednek, hogy a turistaforgalom élénkülésével a felhalmozódott készleteik is elfogynak. Borbély Tamás borász, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszél Rikli Ferencnek.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 17., szerda, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább