Hajnal-táj: Az Európai Unió kiemelten támogatja a kerékpáros közlekedés és kultúra térhódítását

A június 16-i adás tartalmából.
 

Biovíz
Az ásvány- és gyógyvíz-forrásoknak a történelmi időkben is kiemelt szerepük volt, de napjainkban világszerte felértékelődött a felszíni eredetű szennyezésektől mentes, természetes, kedvező élettani hatású oldott anyagokat tartalmazó felszín alatti víz, ami a Kárpát-medencének különösen értékes kincse. Milota Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében helyezkedik el. Itt található az ország egyik legtisztább vízkészlete, ami a magas Kárpátokban csörgedező patakok összefolyásából jött létre. Ezt a vizet a kavicsos sóder réteg szűri kristálytisztává. Ez a színtelen szagtalan jóízű folyadék egy ideje már palackozva is kapható. Nyilas Sándorral Zsoldos Barnabás beszélget.

Hallgassa meg!

Országokat összekötő kerékpárút a Vajdaságban
Az Európai Unió kiemelten támogatja a kerékpáros közlekedés és kultúra térhódítását, melynek számos oka van. A kerékpározás ideálisan óvja testi és lelki egészségünket, nem szennyezi a környezetet, csökkenti a motorizált közlekedéstől való függésünket, élettel tölti meg a városokat és összekapcsolja a vidéki településeket. A kerékpár ma már nem csak közlekedési vagy sporteszköz, hanem egy újfajta életszemlélet jelképe, alternatív kikapcsolódási forma, mely egészséges és minőségi, és mindenki számára elérhető kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Erre jó példa, hogy környezetbarát módon és gyorsan közlekedhetnek a Magyarországot Szerbiával összekötő kerékpárúton közlekedők. A két és fél millió eurós határon átnyúló Európai uniós projektnek köszönhetően az észak-bácskai Szabadkán csaknem 8, míg a magyarországi Tompán 3, Ásotthalmon pedig 7 kilométer új kerékpárút épült ki. Dóró Alen összeállítása.

Hallgassa meg!

Kerékpárszervíz Balatonalmádiban
A hazai turizmus egyik ága is épp a kerékpárra épül. Egyre többen választják például, hogy körbe tekerik a Balatont. Közben előfordulhat, hogy kétkerekű közlekedési eszközünk meghibásodik, esetleg leereszt a gumi. Ám erre is gondoltak a helybeliek és nekik köszönhetően a kerékpárút mentén több szervizet is kialakítottak, ahol gyorsan megjavíthatjuk a biciklit. Kuti-Hajdufy Eszter riportja.

Hallgassa meg!

Állatvédelmi jogszabályok
Sok nehézséggel jár a tavaszi időszak az állatotthonok életében. Az utcáról nagy számban érkeznek kölyök állatok, ráadásul gyakran jóval az ajánlatosnál korábban elválasztva az anyjuktól, ami a kis állatok életébe is kerülhet. Sokan nem tudják, hogy az állatvédelmi törvény előírása szerint 8 hetes korukig a kutya-macska-kölyköket az anyjukkal kell tartani. Benkő Andrea először Krepsz Gyöngyi zoológussal, a Herosz székesfehérvári állatotthonának vezetőjével beszélgetett.

Hallgassa meg!

Kutyabetegség
A kutyák testhelyzetükkel, szomorkodással jelzik, hogy valami nincs rendben, ám ha sántítanak egyértelmű, hogy a mozgásszervi betegségek őket sem kímélik. Orvosi tanácsok a szakértőtől.

Hallgassa meg!

Mérgező szobanövények
Ritka az az otthon, ahol nincs legalább egy szobanövény. A nappali, vagy az erkély dísze, alig várjuk, hogy virágozzon, gondosan öntözzük, olykor átültetjük, megszegettjük. Ám nem árt tudni, hogy van köztük mérgező növény is. Orlóci Lászlót a Füvészkert igazgatóját kérdezte Bozsik József.

Hallgassa meg!

Az idén nem terem mandula a Mecsekalján
Hazánk klimatikus adottságait figyelembe véve, míg a dió az ország területén szinte mindenhol megtalálja a szükséges életfeltételeit, addig a mandula csak mikro-körzetekben termeszthető. Földrajzi szempontból erre alkalmasak a Dunántúl és az Északi –középhegység egyes részei, valamint a Mecsekalja. A Baranya megyei Pogány mellett elterülő ültetvényen 50 ha területen 17 ha mandulát és 33 ha diót termeszt a családi vállalkozásból alakult Négy Cédrus Kft. Az idei évben a legfőbb kihívást itt is az időjárás jelentette. Bertram Ivette ügyvezető igazgatót Zsoldos László hívta fel.

Hallgassa meg!

Elképesztő sertéstelep
200 darab haszonállat forgalmi korlátozását rendelte el a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Pest megyei sertéstelepen. A juhok tartását be sem jelentette az állattartó, a sertés- és juhállomány egyedei közt egyaránt jelöletlen állatok voltak. A kötelező nyilvántartások vezetésének hiányán túl az előírt, kötelező vizsgálatok elvégzését sem tudta igazolni a gazda. Toldi Szabolcs interjúja.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 16., kedd, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább