Határok nélkül: A Partiumi Keresztény Egyetem 30. évfordulójának ünnepe Nagyváradon

A június 13-i adás tartalmából.
 

1703. június 16-án a II. Rákóczi Ferenc vezette, körülbelül háromezer főből álló sereg, a lengyel–magyar határt átlépve, a Vereckei-hágón keresztül érkezett Magyarországra. A nagyságos fejedelem innen indult Munkács elfoglalására. Ezen a vidéken csatlakoztak az újraszervezett hadsereghez jelentős egységek, így 1703 júliusában elindíthatta a tiszántúli hadjáratot. Majd 1711. február 21-én itt búcsúzott el véglegesen szülőföldjétől. Iváncsik Attila mikrofonja előtt Bíró András honismereti vezetőt hallják.

Túl a békediktátum 100. évfordulóján a hatodik előadás rádiós változatával folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című sorozata.

Ismét nagy fába vágta a fejszéjét a temesvári Szórvány Alapítvány: a Bánsági magyar közéleti lexikon megjelentetését tervezi 2021-re, amikor Temesvár Európa kulturális fővárosa lesz. Ebben helyet kap egy átfogó adattár, valamint elemzések, tanulmányok intézményekről, civil szervezetekről, rendezvényekről, a művészeteken át egészen a sportig. A tervekről Lehőcz László az alapítvány elnökét, a kötet szerkesztőjét, Bodó Barna politológus, újságírót kérdezte.

Harmincéves a magyar kormány által finanszírozott Partiumi Keresztény Egyetem. Erdély első magyar nyelvű akkreditált egyeteméről, a partiumi campus kialakításáról beszélgetett Inescu Nikolett a nagyváradi universitas rektorával, Dr. Pálfi Józseffel. Az interjúban szó lesz arról is, hogy a jubileumi ünnepséget a járvány miatt egyelőre elhalasztják, de a jelentkezések a körülményekhez igazodva zajlanak.
Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője, a délvidéki Adán született 1832-ben. Az MTA őt bízta meg a magyar nyelv kutatását és művelését szolgáló Magyar Nyelvőr című folyóirat megalapításával. Halálának közelgő, 125. évfordulója alkalmából szülővárosa egy emlékszoba kialakítását tervezi, amiben akár hallgatóink is segíthetnek, ha rendelkeznek a nyelvészhez köthető tárgyakkal, amit szívesen felajánlanának a készülő emlékszobába. Barna Kolozsi Valériát, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatóját Németh Ernő kérdezi.

Hogyan éli meg egy író, költő, műfordító a mostani helyzetet? – erről vallott a muzslyai Kovács Jolánka, aki apró, a mindennapi életből vett képkockákat elevenít fel – Kónya-Kovács Otília mikrofonja előtt.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – Június 13., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Fotó: a Csillagocska Alapítvány gyermekkórusa a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén Nagyváradon az újvárosi református templomban 2017. október 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Videó ajánló

Olvasson tovább