Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Zúg a gemenci erdő

A június 11-i adás tartalmából.
 

Megújult a Füleki vár
A Füleki vár bejáratánál emelkedik a hatalmas, fedeles ötszögletű Bebek-bástya, amely a mai napig megmaradt. Szélső falában látni a félig behatolt kőből készült ágyúgolyót, az 1682-es ostrom emlékét. A várból csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. A várrekonstrukciós program keretében a várfal, és több bástya valamint a turistákat kiszolgáló létesítmény is megszépült. A munkálatok közben készült Tarnóczi László riportja.

Hallgassa meg!

Pihenjünk barlanglakásban.
A Bükkalja jellegzetes látnivalói a riolittufába vájt barlanglakások, melyek legnagyobb számban Szomolyán fordulnak elő. Még a huszadik század nyolcvanas éveiben is sokan éltek barlanglakásokban, különösen az idősek, akik nem akartak kőházba költözni. A szoba-konyhás riolittufába vájt barlangok öröklődtek, és nemzedékeken át lakottak voltak. Mára viszont turisztikai látványosság, melyeket sorra újítanak fel és ha elkészül, a falusi vendéglátást szolgálja majd. B Tóth Erika ellátogatott az egyikbe, melyet Soós László és Pap Magdolna újított fel.

Hallgassa meg!

Zúg a gemenci erdő
A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején is zajlott az élet a gemenci erdőben. Bár látogatók nem voltak, de a munkatársak dolgoztak, és a természetben is minden úgy zajlott, ahogy kell. A visszatérő látogatókat most még gazdagabb állatvilág és megújult növényvilág fogadja. A Gemenc Zrt. munkatársait Toldi Szabolcs kérdezte.

Hallgassa meg!

Árvízvédelem a Rábán
A Rába hazánk egytelen vadvízi folyója, itt rendszeresek a villámárvizek, melyek Ausztriából érkeznek. Ezekre –éppen gyorsaságuk miatt – nagyon nehéz felkészülni. Most, a két ország szakemberei egy modern árvízi előrejelző rendszert alakítottak ki, mely nagyobb biztonsággal és gyorsabban tudja jelezni a közeledő árt. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

Csak precíziós gazdálkodásban tudnak gondolkodni.
Januárban választották meg az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdaköre elnökévé Kauserné Szabó Virágot. Szerinte a generációváltás kulcskérdése, hogy a fiatalok valóban megtalálják-e helyüket az agráriumban. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta részt vett a családi gazdaság körüli teendőkben. Folytatva a szülők által elkezdett utat, ma is csirketartással és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik Sárkeszin. Fiatal gazda sorozatunkban ma őt ismerhetik meg. Papp-Nánási Gabriella járt a Szabó tanyán.

Hallgassa meg!

Érik a kántorjánosi fajta
Tavaly sem volt meggy a fákon, de Dicső Ferenc termelő szerint az idén még annyi sem lesz, mivel számításaik szerint közel tíz fagyos éjszakával, hajnalllal számolnak. A fagykár felmérés megtörtént, viszont a százalékos mértékkel már vitatkozik a megszólaló, de felebezésnek nincs helye. Július első napjaiban már a szüret is elkezdődhet. Zsoldos Barnabás beszélgetése.

Hallgassa meg!

Együnk mézharmatot
A nemzeti park igazgatóságok nemzeti parki védjegyet adhatnak olyan termelőknek, akik a kizárólag olyan alapanyagokat használnak az adott termék elkészítéséhez, amely a nemzeti park területén termett. Egy felső-kiskunsági méhész egy különleges mézfajtával érdemelte ki a védjegyet, hiszen méheit leginkább a nemzeti park védett területein legelteti. Bánsági Éva interjúja.

Hallgassa meg!

Parlagfű harc
A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen. A téma és a védekezéshez elengedhetetlen összefogás fontosságára most társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Jordán Lászlót, a Nébih Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság igazgatóját Toldi Szabolcs kérdezte.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 11., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább