Hajnal-táj: Szedd magad Akció a Köröshegyi Levendulásban

A június 10-i adás tartalmából.
 

Gyarapítják a mesterséges madárodúk számát Komárom- Esztergom megyében. Számos faj kap így segítséget a költéshez Tatán is. Az egyébként mozgalmas hetekben folyamatosan ellenőrzik a populáció alakulását, a természetvédők egyre több telefonhívást kapnak talált fiókák miatt. A legfontosabb tudnivalókat a helyi szakember foglalja össze.

Nekünk teljesen természetes, hogy a kertjeinkben, parkjainkban, vagy a mezőn lepkék repkednek. Nyugat-Európában sok helyről teljesen eltűntek a lepkék, sok faj kihalt, például a díszes tarkalepke, amiből nálunk még szép nagy állományok vannak. Az Alföldön a kiskunsági Peszéri erdőben van a legnagyobb állománya, amely folyamatosan növekszik, köszönhetően azoknak a beavatkozásoknak, amelyeket a nemzeti park munkatársai végeznek az erdőben.

250 egzotikus pillangó röpköd a szegedi Fűvészkert Lepkeházában. A botanikus kert 5. éve szállíttat lepkebábokat Costa Ricaból, az ott élők szinte nagyüzemi méretekben tenyésztik és exportálják a világ minden tájára a gyönyörű pillangókat, így érkeznek évről évre egy kis trópusi hangulatot hozva a napfény városába. Az idén a múlt héten pénteken nyitották ki a Lepkeházat és egészen őszig láthatók e csodálatos élőlények!

Elkezdődött a Szedd magad Akció a Köröshegyi Levendulásban. A Balaton déli partjának legnagyobb összefüggő levendulaültetvénye komoly gondban volt tavasszal. A levendula mellett ugyanis tulipántermesztéssel is foglalkoznak, szintén szedd magad akció keretében. A járványhelyzet miatt azonban nem fogadhattak látogatókat, így postázták a tulipánokat. A levendulával nem lesz ilyen probléma.

Heves megyében eddig 7 milliárd forintból valósulhattak meg fejlesztések a kormány által útjára indított Magyar Falu Program forrásaiból. Önkormányzati utakat újíthatnak fel, járdákat építhetnek, újíthatnak fel, temetőrekonstrukciót hajthatnak végre, de bővíthetik óvodáikat, sőt, újakat is építhetnek, közterületek karbantartását szolgáló eszközöket szerezhetnek be, valamint orvosi szolgálati házakat építhetnek.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 10., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább