Egyszer volt...: Tisza-völgyi árvíz, 1970 - Emlékmozaik, az 50. évfordulón 3. rész

A június 10-i adás tartalmából.

Egész Kelet-Magyarországra kiterjedt 1970 május közepe és július eleje között, a Tisza-történet addigi legnagyobb árvize: egyidejűleg vonultak le a Tisza és 8 bal parti mellékfolyója -szinte mindenütt rekordokat döntő- árhullámai.
Mi történt?

A sorozat első két része a legnagyobb károkat szenvedett országrészt, a Túr, a Kraszna, a Szamos, a Felső-Tisza térségét -az akkori Szabolcs-Szatmár-megyét- ért árvízkatasztrófa hatásait mutatta be.

A harmadik rész a Körösök, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó árvizei elleni megfeszített, de sikeres védekezésről szólt.
A befejező, negyedik rész témája kettős. Drámai napok kemény munkája megmentette a gátszakadástól a Maroson Makó, Nagylak, az Alsó-Tiszán Szeged térségét. Szó lesz arról: miért különösen emlékezetes az 1970. évi árvíz, fél évszázad óta is?

Egykori és mai szakemberek, dokumentumok, archív felvételek.

Hallgassa meg!

Egyszer volt… – Kossuth – június 10., szerda, 19:08

Szerkesztő-műsorvezető: Kiss Péter Ernő

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Tunyogmatolcs, 1970. május 21.
A néphadsereg helikopterei mentik a lakosokat az addigi legnagyobb Tisza-völgyi árvíz által sújtott települések egyikéről. A Szamos és a Tur völgyében 30 faluból mintegy 30.000 embert mentettek ki és költöztettek biztonságos területre a honvédség és a munkásőrség alakulatai.
MTI Fotó: Hadas János
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/05/F_HAD19700516023-879x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább