Hajnal-táj: A kihalás szélén áll a kizárólag Magyarországon élő rákosi vipera

A június 9-i adás tartalmából.
 

A rákosi vipera a világon kizárólag Magyarországon él. És a kihalás szélén van, pedig fontos szerepet tölt be a táplálékláncban, ráadásul küllemre is egy nagyon szép, nem halálos mérgű kígyóról van szó. Tehát mi felelősségünk, hogy ez az állat ne tűnjön el a bolygóról. Évek óta zajlik a mesterséges körülmények között a tenyésztése a Kiskunságban egy tanyán – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület főként uniós pénzből vezeti ezt a programot. És közben a számára alkalmas élőhelyeken gyeprekonstrukciókat is végeznek, hogy a fogságban született példányoknak legyen megfelelő élőhelyük.

Hallgassa meg!

Van úgy, hogy a jó szándék nagy bajhoz vezet. Állatszerető emberek gyakran dicsekednek azzal, hogy gazdátlan cicákat etetnek kint az utcán. Elkezdenek egyet-egyet etetni, de miután az szaporodik és születnek a kiscicák etetni sem tudják már a sok állatot, az meg pláne meghaladja a lehetőségeiket, hogy orvoshoz vigyék őket, ha megbetegednek. A székesfehérvári Herosz állatotthonban ilyentájt akár 60-80 kiscica is bekerül havonta.

Hallgassa meg!

Somogy és Zala megye homokos részein már szedik a vargánya gombát, így a piacokon is megjelent, ám a kötöttebb talajon még kevés a gomba, mert kevés a csapadék – mondja a szakember. A vargánya az egyik legismertebb és legkedveltebb gombafaj, ami frissen vagy szárítva is kiváló alapanyag.

Hallgassa meg!

Még körülbelül két hétig tudunk epret szedni a szedd magad akciók keretében az eperföldeken, hiszen az időjárás nem volt túl kegyes a gyümölcshöz. Az aszályos időjárás mellett a márciusi és az áprilisi fagyok is okoztak kárt a termésben, ezért egy kicsit rövidebbnek ígérkezik az idei szezon, ugyanakkor a minőséggel elégedettek a termelők.

Hallgassa meg!

Nemcsak a járványhelyzet, de a Büki Gyógyfürdő előtti tér átalakítása is megnehezíti a helyi termelői piac működését. Bár most újra elindulhatott az árusítás, a helyszín és az idősáv megváltozott. Árusok és vevők egyaránt remélik, hogy hamarosan újra a régi helyen találkozhatnak.

Hallgassa meg!

Újabb sertéspestisben elhullott vaddisznókat találtak Egerszalók környékén. Magyarország jelentős része, a Dunántúl és Pest, Fejér, Komárom-Esztergom-megye is fertőzött vaddisznók tekintetében sertéspestissel. Megújult Magyarország afrikai sertéspestis-mentesítési terve, amely szerint a szigorúan korlátozott területeken a vadásztársaságoknak a 2019/2020-as lezárt vadászati év terítékének 150 százalékát kell teljesíteniük diagnosztikai kilövéssel. Ennek végrehajtása egyúttal a vadgazdálkodási terv teljesítését is jelenti.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 9., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább