Hajnal-táj: Hazánkban 14 ezer hektáron termelünk meggyet

A június 8-i adás tartalmából.
 

Zéró toleranciát hirdetett Győr polgármestere az illegális szemételhelyezőkkel szemben. Ellenőrzések, magasabb bírság és egy teljes kamerarendszer kiépítésével igyekeznek megszűntetni – elsősorban a szelektív szigetek környékén tapasztalható – nem ritkán áldatlan állapotokat. A program egyik első elemeként több szigeten földbe süllyesztett tárolókat telepítenek a korábbi álló harangelemek helyett – ezek nemcsak esztétikusabbak és jóval nagyobb tárolókapacitással rendelkeznek, de jóval nehezebb bennük az illegális hulladékot elhelyezni.

Újra mérgező kaukázusi növényre bukkantak a Tarna mentén. A medvetalp olyan, mint a bodza, csak akár 3-4 méter magasra is megnő. Azért veszélyes, mert kiszorít maga körül mindent, eluralkodik, dominánssá válik. Emellett olyan vegyi anyagot termel, ami a bőrt fényérzékennyé teszi, hályogok, égéshez hasonló sérülések keletkeznek.

Hazánkban 14 ezer hektáron termelünk meggyet. A fagyok miatt csak 50 %-os termés várható. Biztos, hogy jó ára lesz a gyümölcsnek, így a meggynek is. Úgy tűnik, minden évben – így idén is- hasonlóképpen indul a szezon. Mindenki az utolsó pillanatig kivár az árakkal. Az utóbbi években annyi változás azért történt, hogy a meggytermelők összefogása erősödött. Már a szezon előtt fórumokat szerveznek ,tájékozódnak a termésről és a célzott ár kialakítására is javaslatot tesznek. A meggy közel kétharmada az Észak-Alföldön terem, most Nagycserkeszen gyűltek össze az ország meggytermésének egynegyedét adó termelők.

A Központi Statisztikai Hivatal 10 évente szervezi meg az Agrárcenzust, az egész országra kiterjedő mezőgazdasági összeírást, amely a népszámlálás után a második legtöbb embert érintő összeírás hazánkban. Két fordulóban történik ez meg az idén , az első június 5. és 30.között.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 8., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább