Hajnal-táj: Itt van az ideje és a szezonja a szabadföldi szamócának

A június 6-i adás tartalmából.
 

Geopark
Felfedezésre érdemes vidék a nógrádi geopark északi területe. A koronavírus járvány miatt eddig a szlovák határ átlépését sem engedélyezték, a mostani oldások azonban már az egy-két napos túrákhoz, kirándulásokhoz remek helyszínt kínálnak. A méltatlanuul ritkán, s kevesek által járt túrautakról a geopark felvidéki irodavezetőjét kérdezte Tarnóczi László

Hallgassa meg!

Tanösvény
A Nagy-Eged hegy az egriek egyik kedvenc kirándulóhelye, 536 méter magason lévő csúcsára több útvonalon is fel lehet jutni. A hegyen 1991-ben a Tűzliliom Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy négy kilométer hosszú botanikai-zoológiai-geológiai tanösvényt, az ehhez tartozó információs táblák azonban az évek alatt tönkrementek és megsemmisültek. Ezt újította fel a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. A 11 állomásos tanösvény végigjárása 3–4 órás kikapcsolódás. A táblákon található QR kódok segítségével az információk angolul is megtekinthetőek. Az indító táblán egy QR kód segítségével a tanösvény nyomvonala és állomásai is elérhetőek okostelefonra

Hallgassa meg!

Balaton
A szabályok betartásával már több szabadtéri bemutatóhelye is látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Ugyanakkor több helyütt még olyan munkák is folynak, amik eredménye már a közeljövőben újabb vendégeket vonzhat

Halak
A balatoni horgászok idén is elégedettek lehetnek, megtörténtek a szükséges telepítések a tóba. Azonban nagyon fontos figyelni, hogy a telepítések olyan ütemben és arányban történjenek, hogy a víz tisztaságát is adó balatoni ökoszisztéma stabil maradjon. Erről is beszélgetünk Takács Péter, halbiológussal, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársával.

Hallgassa meg!

Csalán
Csalán a bio kertben. Csalán a konyhaművészetben. Tényi Sándor kertészmérnök, Lakatos Tamás hobbikertész, Lovas Katalin kertész szakíró. A csalánt sokan még ma is gyomnövénynek tartják pedig értékes hatóanyagai révén nemhogy gyomnövény, hanem gyógynövény, hiszen a csalántea például: Nagy csalán, (Urtica dioica). Gyógyhatásai. Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését. Ugyanakkor finom krémek, levesek, főzelékek is készíthetőek a csalánból. Erre küldött receptet Tényi Sándor kertészmérnök, és Lovas Katalin is elmondja az Ő gyakorlatát. Ugyanakkor, mint bio hatóanyag a növényeinkre is jótékony hatást gyakorol a csalánlé permet. Lakatos Tamás hobbikertész küldött üzenetet a saját gyakorlatáról, pomázi kertjéből. A levéltetvek ellen is kipróbálta, és mint növény erősítő, úgy is alkalmazta.

Hallgassa meg!

Csicsóka
a csicsókából – a burgonyához hasonlóan – főzelék, levesek (krémleves, zöldségleves), köretek (hasábcsicsóka, csicsókapüré) varázsolhatók, de kevésbé hagyományos módon is felhasználhatjuk. Felfújt, rakott és töltött étel, sőt, saláta (hagymás-ecetes, majonézes és gyümölcssaláta), is készíthető csicsókából. Kellemes ízét citromlével, kevés őrölt köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel, vagdalt dióval emelhetjük ki.
Nyersen is ehetjük, lereszelve, cukros-ecetes-mustáros öntettel. Naranccsal, citrommal, almával vagy sárgarépával vegyítve turmixitalnak is finom. Bio répa-csicsókalével találkozhatunk az üzletekben is.

Hallgassa meg!

Szamóca
Itt van az ideje és a szezonja a szabadföldi szamócának, ám aki nem tudja öntözni annak kevesebb lesz a termése ezért várhatóan továbbra is magas lesz az ára az is problémát okoz a gazdáknak, hogy az erdélyi vendégmunkások a járvány miatt nem tudtak átjönni a határon.

Hallgassa meg!

Levente
Gál Levente Csíkmadarason gazdálkodik és falusi vendégfogadással is, hiszen a tanyáján van egy régi vízimalom és 4 faház is ahova több mint 20 turistát tud fogadni. A Gál családban meg van a munkabeosztás a férfi az állatokat gondozza a feleség pedig a konyhában ügyeskedik.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 6., szombat, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Korpás Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább