Hajnal-táj: A tej-és tejtermékek fogyasztásának ösztönzése

A június 5-i adás tartalmából.
 

Kegyetlen, sokakat megbotránkoztató állatkínzásra derült fény nemrégiben. A Baranya megyei Hidas és Bonyhád közötti szurdok mélyén jól eldugva egy kikötött, megsebzett kutyát találtak magára hagyva.

Hallgassa meg!

Börtönbüntetést kaphat az orvvadászokat segítő hivatásos vadász, aki a vád szerint 2017 őszén két ismerősét információkkal, valamint vadászfegyver és lőszer biztosításával segítette abban, hogy az őt alkalmazó dunántúli cég vadászterületén egy értékes trófeával rendelkező gímszarvasbikát jogosulatlanul elejthessenek.

Hallgassa meg!

13 éve nem volt ekkora aszály az országban! Az elmúlt hónapban országos átlagban csak 8,8 mm csapadék hullott. Ezt megsínyli a szőlő is – mondják az Egri Borvidéken. Ráadásul a szőlő most a legérzékenyebb állapotában van, könnyen megtámadhatja a lisztharmat vagy egyéb gombabetegségek.

Hallgassa meg!

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi támogatási programot, amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik. Még vannak olyan részletkérdések, amelyekben az Agrárminisztérium és a Terméktanácsok között zajlik az egyeztetés. A koronavírus járvány hatása érzékenyen érintette a baromfi ágazatot is.

Hallgassa meg!

Az elhangzottakon túl mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében. Szüksége is van állami támogatásra minden általunk megkérdezett hajdú-bihari élelmiszeripari cégnek. A járvány miatt jelentős veszteségeket szenvedett el az ágazat, vannak olyan területek, ahol 30%-os kiesést eredményezett a koronavírus.

Hallgassa meg!

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása megviselte a hazai méhállományt, ami nagy mértékben veszélyezteti a beporzás által fenntartott ökoszisztémát, ökológiai sokszínűséget. Pedig méhek nélkül nincs földi élet. A méhészeknek járó megemelt támogatás mellett most az Agrárminisztérium a kis rovarok védelmére hívja fel a figyelmet azzal, hogy az épület 7. emeletére kaptárakat telepített.

Hallgassa meg!

Az egészségünk érdekében a tej-és tejtermékek fogyasztásának ösztönzése kiemelten fontos feladat. Sajnos az egy személyre jutó tejfogyasztásunk még mindig elmarad az EU-s átlagtól. Most egyébként a koronavírus járvány következtében az értékesítési gondok miatt nehéz helyzetbe kerültek főként a kis- és közepes tejtermelő gazdaságok.

Hallgassa meg!

Idén nyáron úgy tűnik, nem a napolaj használatára kell csak ügyelnünk strandolás közben, hanem a szükséges távolságtartásra és a fertőtlenítésre is. No, de ki és hogyan ellenőrzi ezt? Lehet-e egyáltalán ellenőrizni? A balatoni önkormányzatok mindenesetre készülnek a szezonra, így a változásokkal biztosan számolhatunk.

Hallgassa meg!

Hajnali csali: A 140 órás Ponty-és amurfogó versenyen nem csak a nagy halak szákba terelése volt horgászt próbáló, hanem az időjárással való dacolás is, de derekasan helyt álltak a pecások az ország minden részéből. A szegedi csapat még felajánlást is tett.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 5., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább