Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Megkezdődött a parlagfű virágzása

A június 3-i adás tartalmából.
 

Több településen is komoly gondot jelent az illegális hulladéklerakás. Általában a kevésbé forgalmas helyekre rakják le az építési törmelékeket, gumiabroncsot, s az elszállítás költsége a helyi önkormányzatot terheli. Novajon bekeményítenek most, és rendeletben szabályozzák a szankcionálást: 150 ezer forintos bírságra is számíthat, aki ezentúl szemetel.

Hallgassa meg!

Megkezdődött a parlagfű virágzása. Tavaly Heves megyében 260 esetben több mint húszmillió forint bírságot szabott ki a Kormányhivatal azokra a földtulajdonosokra, akik megfeledkeztek a parlagfű elleni védekezésről. Idén is szigorúan lépnek fel a szabályszegők ellen. Két éve már helikopteres parlagfű-felderítést is végeznek, ennek köszönhetően tízszer nagyobb területet tudnak átvizsgálni a szakemberek, mint korábban. A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növény együttvéve, és a probléma már a lakosság mintegy 15-20 százalékát érinti.

Hallgassa meg!

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10.000 fő alatti lakos számú települések számára, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen,- jelentette be Nagy István agrárminiszter tegnap Kecskeméten, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti –és Faipari Zrt Juniperus Parkerdészetében.

Hallgassa meg!

A Kiskunság északi részén, Kunpeszér település határában családi gazdaságban tartanak húsmarhákat – hagyományosan állattartásból élnek itt az emberek évszázadok óta. Az ország jelentős részén nyár óta tart az aszály, a kiskunsági pusztákat is sújtja, így sokkal többe kerül a borjú tenyésztése.

Hallgassa meg!

Hamarosan nemcsak az időjárás, hanem a különböző piaci kockázatok ellen is biztosíthatják magukat a gazdálkodók. Az idei rendkívüli aszályos tél és nyár kárait a 13 éve jól működő agrár kárenyhítési rendszer oldja meg, a piaci kitettségre egyelőre nincs kompenzáció. Az országgyűlés pedig a napokban tárgyalja azt a tervezetet, az ún. krízisbiztosítási rendszert, amely a piaci –és árképzési libikóka kilengéseit enyhítené.

Hallgassa meg!

Nemcsak a nyári szezonban látogat sok turista a fonyódi hegyre – a Balaton déli partjáról állítólag innen a legszebb a kilátás a tóra. Az egyik népszerű kilátó azonban zárva van, s úgy tűnik így is marad egész nyáron. A Várhegyi Széplátó faszerkezetét ugyanis tönkretette a házi cincér és egy gombafajta, vélhetően kivitelezési hiba miatt.

Hallgassa meg!

„Madárbarát munkahely” elismerő címet vehetett át nemrég egy járműipari alkatrész gyártó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Az ajkai középvállalkozás már több éve foglalkozik természetvédelemmel, a szokásos gyárudvar helyett ők parkot teremtettek, ahol pázsit, nagylombú fák és kerti tó fogadja a dolgozókat. A fák fajtaneveit és az ide rendszeresen járó madarak nevét táblácskákon tüntették fel. Madárodúkat és etetőket helyeztek ki nemcsak a vállalat kertjében, hanem a városban is, óvodásokat és iskolásokat pedig ellátták magvakkal, eleséggel, hogy a hideg időszakban táplálhassák az itt telelő fajokat.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 3., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább