×

Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Érik a cseresznye Szomolyán

A június 2-i adás tartalmából.
 

– Azt, ami Kapitánnyal történt, nem indokolhatja semmi! Nem kellett, ezért embertelen módon szabadultak meg tőle. Kis híján az életébe került. Az állatokkal való kegyetlen bánásmódot egyre inkább elítéli a társadalom, ennek ellenére rendszeresen előfordulnak ilyen esetek.

Hallgassa meg!

– Mint arról korábban beszámoltunk: óriási kupacokban, ezres nagyságrendben gyűlnek a használt autógumik a Pécs melletti Cserkúton. A telken egyébként nem lehetne hulladékot tárolni, mert mezőgazdasági terület, a jogszabály szerint a tulajdonosnak kell gondoskodnia a tulajdona védelméről. Nemrégiben változott a helyzet, ami azonban nem jelenti azt, hogy elszállították a hulladékot. Ráadásul a gumiszerelő cég műhelye környékén is tiltakoznak a lakók.

Hallgassa meg!

–  Nemrég a Dunában és első alkalommal a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízben is mikroműanyag mérést végeztek. A felmérésből kiderült, hogy a Duna mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok felelősek, amelyeket mindannyian használunk. Ásványvizes és üdítő italos pet- palackok, egyszer használatos műanyag zacskók. Ez is bizonyítja, hogy életbevágóan fontos a szelektív hulladékgyűjtés és hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy más csomagolóanyagra kell áttérnünk a Föld megmaradása érdekében.

Hallgassa meg!

– Érik a cseresznye Szomolyán. Bár a szélsőséges időjárás nem kedvezett a termésnek, sokkal kevesebb is termett idén, a minőség kiválónak ígérkezik. Azt mondják, hogy az igazi cseresznyében a férfi ember még meg is borotválkozhat, olyan mint a tükör, de a szív formája, erős festékanyaga és a rövid szára is egyedivé teszi, ezért európai uniós oltalom alá helyezték és nemzeti érték.

Hallgassa meg!

– Hazánkban 75 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt a gazdák. A rügyfakadástól számított 18 fagyos éjszaka miatt gyenge, mintegy 500- 550 ezer tonna gyümölcstermés várható az idén. Az elmúlt 15 év legrosszabb éve lesz ez: a legnagyobb a veszteség a kajszibaracknál, a cseresznyénél és az őszibaracknál mutatkozik. Alacsony lesz a körte-és a szilva hozama is, de fél termés lesz a legnagyobb területen termelt almából és a meggyből is. Európában is fagyok voltak, így várhatóan mindenütt magasak lesznek az árak. Az elkövetkezendő időszak nagy feladata lesz a fagy elleni védekezés támogatási rendszerének kibővítése.

Hallgassa meg!

– Öt évvel ezelőtt egyedi vállalkozásként robbant be a Balaton déli partjának gasztroéletébe a Majorkai termelői piac. Balatonfenyves mellett az egykori Imremajorban működő Turisztikai és Rendezvényközpont vezetői akkor valószínűleg nem gondolták, hogy ekkora lesz az érdeklődés, már a szezonban heti két piacnapot kell tartani az igények miatt. Majorka piaca most vasárnap megnyitott.

Hallgassa meg!

– Olyan piac nyílt az M3-as autópálya mellett Bag község határában, amilyen még nem volt itthon! Tóalmási és dömsödi kolbászt, etyeki és makói tejtermékeket, sáregresi halat, átányi száraztésztát, egri csilit, nagykőrösi epret, mézet, és még sokféle földi jót lehet vásárolni. Nagy a forgalom, több mint száz őstermelő és több száz vásárló látogatja az újonnan nyílt piacot.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 2., kedd, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább