Határok nélkül: Vízaknai református templom

A május 30-i adás tartalmából.

Csíksomlyó – másképp. Tudósítás a rendhagyó csíksomlyói zarándoklatról.

30 éves a magyar kormány által finanszírozott Partiumi Keresztény Egyetem. Erdély első magyar nyelvű akkreditált egyeteméről, a partiumi campus kialakításáról készítettem anyagot a nagyváradi universitas rektorával. A jubileumi ünnepséget a járvány miatt egyelőre elhalasztják. Szóba kerültek a helyzet miatt kialakult változások, jelentkezési lehetőségek is. Az egyetem a magyarországi diákok között is népszerű.

425 éves a Szeben megyei Vízakna református gyülekezete, de templomuk jóval korábban épült, ékessége, legrégebbi építészeti eleme a bejárati kaput díszítő 13. századi életfa –dombormű.
A vízaknai műemlék templom érdekessége, hogy századokon át közösen használta a helyi szász evangélikus és a magyar református gyülekezet.
Ma már nem élnek szászok a városban, a magyar közösség száma is folyamatosan apad, lélekszámuk alig haladja meg a 250-et.
Csíki-Mákszem Lóránt református lelkész mutatja be a templomot.
Erdei Edit-Zsuzsánna interjújában.

A trianoni békediktátum 100. évfordulójához folytatjuk Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című sorozatunkat. Az előadó, Szász István Tas, a település egykori háziorvosa, a kolozsvári szülőházban szülei által megalapított és ott működő Hitel folyóirat szellemi örököse. Előadássorozatát a Hitel alkotógárdájának és későbbi nemzetféltő követőinek gondolataiból állította össze 12 részben.
A most következő percekben az ötödik előadás rádiós változatát hallhatjuk.

Pünkösdhétfő a máriaradnai kegytemplom felszentelésének 253. évfordulója. Az alföld és a Zaránd-hegység nyugati dombságai találkozásánál fekvő Máriaradna az Osztrák–Magyar Monarchiában Mariazell után a második legfontosabb búcsújáróhely volt, elsősorban a bánsági és a dél-alföldi hívek számára. A kéttornyú bazilikát és a hozzá tartozó ferences rendházat 2014-ben felújították, így már nemcsak a lelki támaszt kereső hívek látogatnak el a csodatévő erejűnek tartott Mária-képhez, hanem turisták ezrei is előszeretettel keresik fel Máriaradnát. A koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések miatt a tavaszi búcsúk elmaradtak, és a pünkösdi ünnepi istentiszteleteket sem tarthatják meg a kegytemplomban, hagyományos szertartás szerint. Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – május 30., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/05/vizaknai-templom-4-1024x814.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább