Hajnal-táj: Hungarikum lett a szőregi rózsatő

A május 27-i adás tartalmából.
 

Hungarikum lett a szőregi rózsatő. A Maros hordalékán meghonosodott dísznövény másfél évszázados történetének csúcsaként emlegetik , hogy a szőregi rózsatő bekerült a Hungarikum Gyűjteménybe. De hogyan fogadták hazánk egyetlen rózsatőtermő vidékén a hírt, ennek jártunk utána.

Hallgassa meg!

4500 családnak ad vetőmagot a Katolikus Karitasz országszerte. A nyolcadik éve tartó akció öngondoskodásra sarkallja a hátrányos helyzetű vagy mélyszegénységben lévőket. Az Egri Főegyházmegyében saját forrásból is kiegészítik a programot és paradicsom, paprika palántákat, valamint vetőburgonyát is osztanak a magok mellé idén 1200 családnak.

Hallgassa meg!

Másfél évtizede zajlik Nagykanizsán a belváros megújítása. Kezdetben belvárosi rekonstrukció volt a program neve, ma pedig már Zöld Város – Zöld Nagykanizsa néven futnak a munkák, ami jelzi is ezek jellegét. Jelenleg a város egyik legnagyobb parkos terén, az Eötvös téren dolgoznak az építők.

Hallgassa meg!

A Pünkösdi hétvégén nyit a Büki Gyógy és élményfürdő. Bár az elmúlt két hónapban mintegy 400 millió forintos veszteséget könyveltek el, bizakodók, ami a jövőt illeti: a megfelelő biztonsági intézkedések mellett akár napi 7000 vendéget is tudnak fogadni a hatalmas zöldterületen.

Hallgassa meg!

Tavaly mindössze 450 ezer tonna alma termett hazánkban , ennek közel kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Most sem várható nagy mennyiségű gyümölcs. Idén az aszály mellett főként a fagy okoz gondokat, hiszen a megyének vannak olyan térségei, ahol a rügyfakadástól kezdve 19 alkalommal esett a hőmérséklet 0 fok alá. A jégkármérséklő rendszer kialakításával a nagy jégkárokat sikerült visszaszorítani.
Most itt az újabb feladat: megoldást kell találni a fagy elleni védekezésre, mert különben nemcsak az alma ágazatban, máshol sem lesz elegendő termés.

Hallgassa meg!

Megtartják az idei Farmer Expót. Háromszáz kiállítót és harmincezer látogatót várnak a szervezők Debrecenbe. Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, immár 29 éve mutatja be a magyar agrárium minden kincsét, idén a megszokottól eltérő lesz a vásár augusztus 18-21-e között.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 27., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább