Hajnal-táj: Hungarikum lett a Tisza virágzása

A május 25-i adás tartalmából.
 

Az arborétumok és a gyűjteményen kertek mintegy jelzőrendszerként mutatják a klímaváltozást. A viharkárok, extrém szárazság vagy kórokozók nyomai koncentráltan jelennek meg a növényállományban most már évek óta. A szakemberek szerint itt az idő átgondolni a fajtaváltásokat.

Felújítják és újra látogathatóvá teszik a hevesiek kedvelt kirándulóhelyét a Vicán-tó és környékét. Az ökoturisztikai beruházás 530 millió forintba kerül, lehet majd horgászni, csónakázni, valamint tanösvényt, pihenő – és madármegfigyelőhelyeket is kialakítanak.

A koronavírus járvány idején egymással ellentétes folyamatok zajlottak a tejágazatban . A vásárlási lázban megugrott a kereslet a tej-és tejtermékek iránt. Ezzel párhuzamosan megállt az iskolatej program és bezártak az éttermek, szállodák. Ez a hatás elsősorban a kis-és középvállalkozásokat érintette. A tej felvásárlási ára, ami korábban elérte a literenkénti 120 forintot is , ebben a szektorban akár 80 forintra is visszaesett. Ha nehézségek árán is, de külföldi exportra is eljutottak a szállítmányok. Tej nem veszett kárba- mondta Hartz Zoltán a Tej Terméktanács elnöke. A kisgazdaságok most küzdenek a talpon maradásért.
Január 1-jén lépett életbe az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, amely az aszályos évek miatt négy megyét érint kiemelten: Csongrádot, Békést, Hajdú-Bihart és Jász-Nagykun-Szolnokot. A ’80-as évek közepén az öntözhető területek nagysága elérte a 330-350 ezer hektárt, ami a rendszerváltozás után, a tulajdonviszonyok átrendeződése miatt lecsökkent. Ezzel szemben ma nagyjából 90 ezer hektáron zajlik Magyarországon öntözéses gazdálkodás – mondta el Nagy István agrárminiszter.

Hungarikum lett a Tisza virágzása! A jelenség júniusban kezdődik és 1-másfél hétig tart. Alkonyatkor a rovarok kikelnek a vízből é s néhány órás násztáncuk után el is pusztulnak. Nyelvünk is őrzi ezt a világon is rendkívül ritka jelenséget, ha valami rövid életű, azt mondják rá, hogy tiszavirág, vagy kérészéletű. A Tisza menti településeken a tiszavirágnak kultusza is van, egyes helyeken utcákat, épületeket, vendéglőket neveztek el róla. Ez a kis rovar része a magyar „népléleknek”. Akik látták már a Tisza virágzását, nem feledhetik.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 25., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább