Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Az alakor búza

A május 24-i adás tartalmából.
 

– Internetre költözött a szegedi Móra Ferenc Múzeum, közel 150 éves története során először. Az épület külső tatarozása, felújítása miatt ez mindenképpen indokolt, hiszen különben elvesztené minden kapcsolatát az érdeklődőkkel.

– Új galériával bővült a keszthelyi Balatoni Múzeum. A Látványtár nemcsak a raktározási problémákat oldja meg, hanem új közösségi teret nyit meg, a galérián pedig a helyi néprajzi gyűjteményből láthat majd válogatást a látogató. A Balatoni Múzeum egyelőre zárva, de nyárra, bíznak benne, nyithat a múzeum kapuja, így a látványtáré is.

–  A koronavírus járvány sokakat rádöbbentett arra az egyszerű igazságra, hogy nem kell repülővel a világon keresztül utazni, egzotikus betegségek veszélyének kitenni magunkat, s az utazásunkkal jelentős környezetszennyezést okozni, hogy pihenjünk, szép környezetben töltődjünk fel az előttünk álló feladatokra. Talán ez is záloga lehet annak, hogy újjáéled a vidék turizmusa. Nógrád megyében is újra virágot bont az agro- és ökoturizmus.

– A föld több ezer éves ajándéka, az alakor búza. A nemzeti park védjegyes termelője, a Pély-Tiszatáj Zrt. a hagyományokhoz visszanyúlva alakor ősbúzából készíti el termékeit. Az Alakor ősbúza több mint 10.000 éve termesztett búzafajta. Az egyik legtisztább gabona, mivel a magokat teljesen körbezáró búzakalász jól véd a káros környezeti hatásoktól. A nagyüzemi mezőgazdaság elterjedésével tűnt el, részben az alacsony hozamok miatt. Az utóbbi években viszont, amikor előtérbe került az egészséges táplálkozás, reneszánszát éli az alakor, amely műtrágya nélkül is megél a legrosszabb minőségű talajon. Tanulmányok kimutatták, milyen magas a fehérjetartalma, és hogy nyolcszor több antioxidáns-vegyületet tartalmaz, mint a hagyományos búzafajták.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 24., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább