Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Magyarországi orchidea fajták

A május 23-i adás tartalmából.
 

– Visszatért az élet a termelői piacokra Szerbiában is. Az eladók szigorúan betartják a koronavírus-járvány megfékezése elleni előírásokat, gumikesztyűt és szájmaszkot viselnek. A vajdasági palicsi piacon is nagy a forgalom, egyedül a magyarországi áru fogyott el, de az azt árusítók feltalálták magukat, és váltottak. Fontos még megemlíteni, hogy az árak nem emelkedtek.

– Geszteréd egy nyírségi község, amelynek a határában hat kunhalom található. A halmokon kívül találtak egy Árpád-ház kori sírt – a szablyát a disznók túrták ki – és még sok-sok értékes leletet a szablyával együtt. A geszterédiek a sír helyét zarándok hellyé kívánják tenni, ahova a márvány útjelzők mentén könnyen el lehet jutni.

– A világon 30 ezer fajtája van, Magyarországon 70 orchidea faj fordul elő. Valamennyi faja, alfaja védett, vagy fokozottan védett. Ezeket, illetve a Bükkben fellelhető ritkaságokat mutatja be ma (szombaton) a Bükki Nemzeti Park felsőtárkányi látogatóközpontjában. A szervezett túrán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására.

– 2016 óta vizsgálják az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetében a Balatonban található gyógyszermaradványokat. Ez alapján elmondható, hogy a gyógyszermaradványok a fürdőzőkre nem jelentenek veszélyt, a víz minősége megfelelő.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 23., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább