Hajnal-táj: Megkezdődött a földieper-szezon

A május 22-i adás tartalmából.
 

Keszthely
Bárcsak részben, de újra látogatható a Helikon kastélymúzeum – a Madárpark nyitotta ki kapuit. Az idei évben 8 új fajjal bővült park több újdonsággal is várja a látogatókat. A kijárási korlátozás ideje alatt elkezdődtek, illetve folytatódtak a Kastélyt érintő fejlesztések. Folyamatban vannak a Vadászmúzeum és a kastélypark bővítését érintő munkálatok is. Varga Tünde a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatójával, Pálinkás Róberttel beszélgetett.

Hallgassa meg!

Halász, horgász
A Szamos a tavaszi hónapokban nem a halászoknak kedvezett, a ponty telepítési akció következtében a horgászok aratnak mondja Bajnai Csaba a szamosi halász, akivel az ötven évvel ezelőtti árvízre is emlékeztünk.
Sajnos eddig nem pezsdült meg a víz, a Tiszáról nem vándoroltak fel a halak, így alig-alig volt hal a varsákban. Zsoldos Barnabás beszélgetése.

Hallgassa meg!

Eper
Megkezdődött a földieper-szezon Vajdaságban. Már a termelők is vihetik a helyi piacokra értékesíteni a gyümölcsöt. A horgosi Sárkány Mátyás és felesége már régóta foglalkozik szabadföldi epertermesztéssel. Az előző években jellemzően a helyi piacra vitték az epret, azonban a rendkívüli állapot miatt erre nem volt lehetőségük, ennek ellenére igen szép számban elkelt náluk a tavaszi idény egyik legkeresettebb gyümölcse.

Hallgassa meg!

Szamóca
Egyik legkedveltebb gyümölcsünk a szamóca, melynek talán legismertebb hazai termelője a Benedek-család. A Benedek Gyümölcsfarm 1995-ben indult, szamóca telepítésével, a frisspiacot célozták meg és Magyarországon elsőként nyerték el az ilyen jellegű termékeikkel 1999-ben a “Kiváló Magyar Élelmiszer” védjegyet. Az indulás óta eltelt huszonöt év alatt, a család három gyereke felnőtt hölgy lett, akik nyelvtudásukkal, iskolai végzettségükkel s egy szépen bővült gyümölcs-termékpalettával szolgálják lassan egy régió vásárlóit. S bár a több hektár málna, ribiszke és meggy önmagéban is szép gazdaságot ad ki, a szamóca továbbra is zászlóshajó. Az ízletes gyümölcs szedését a héten kezdték meg a Mátra alján.

Hallgassa meg!

Lótetű
Lótetű, lótücsök, lóbogár. Hogyan védekezzünk ellene? Vágó Sándor. Hajdúszoboszló. A „lóbogár” ellen kér tanácsot. Az Arvalin, vagyis ahogy Ő mondta a mérgezett csali, nem vezetett Nála látható eredményre. Hallgatói tanácsokat gyűjtöttem össze és eredményes megoldásokat. Ezek szerepelnek az összeállításban, amelyet Zsigó György szavai zárnak. A vakond és a tyúkok is, mint biológiai „fegyverek” szóba jöhetnek a védekezés során. Affel József a vakond segítségét mondja el. Egyik Hallgatónk a tyúkokat veti be, miután mosóporral kiugrasztja a föld alól a lótetveket. Nagyon fontos, hogy idejében fellépjünk ennek a 2 éves fejlődési ciklusú rovarnak a szaporodása ellen, mert júniusban párosodik és ha lepetézik, akkor egy-egy lótetű, több, mint 100 petét is lerakhat a kertünkben

Hallgassa meg!

Füvészkert
Március 15-én a BRONZ ÉRDEMKERESZT polgári tagozatának kitüntetését adományozta Áder János köztársasági elnök „a Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója részére”

Hallgassa meg!

Gyümölcsös
A fiatal kertésszel – Csizmadia Józseffel – a mátészalkai gyümölcsöseiben sétáltunk és igen vegyes kép fogadja a termelőt a májusi fagyok után. Van olyan rész, ahol mutatóban sincs szilva, alma. Szerencsére van olyan gyümölcsöse, a város másik határ részében, ahol már nem okozott akkora kárt a kora tavaszi fagy. Zsoldos Barnabás helyszíni beszélgetése.

Hallgassa meg!

Körte
Hetven-nyolcvan százalékos fagykárt szenvedett az ország egyik legnagyobb körtermesztője, a nagykanizsai Gyümölcskert Rt. A március-áprilisi fagyok hatása mostanra vált egyértelművé. Rikli Ferenc Sipos Gyulával, a társaság igazgatójával beszélgetett.

Hallgassa meg!

Homoktövis
Egyre nagyobb elismertsége és nagyobb kereset van a homoktövisből készített ivólevelekre és lekvárokra.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 22., péntek, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább