Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Kertészkedj otthon 

A május 21-i adás tartalmából.
 

Vállalkozók Erdélyben 
A Maros megyei magyar vállalkozókat tömörítő St. Georgius Manager Klub a szükségállapot idején a virtuális térben is rendszeres tevékenységet folytatott: eddig összesen 12 webináriumot, online szemináriumot tartottak, több mint 1200 résztvevővel.
A szükségállapot, a járványhelyzet idején tapasztalt – a kis -és középvállalkozásokat érintő ̶ folyamatokról, a követező időszak kihívásairól és a tervezett programokról Szatmáry Zsolt, a St. Georgius Manager Klub elnöke nyilatkozik, Erdei Edit-Zsuzsánna interjújában.

Hallgassa meg!

Falugazdászok
A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdászai május 11-étől kezdve újra fogadják az ügyfeleket Vajdaság-szerte. A gazdák egyesével, megadott időpontra érkezhetnek az irodákba. Azonban segítségükre a rendkívüli állapot ideje alatt is számíthattak a magyar termelők. Kállai Göblös Nikoletta riportja.

Hallgassa meg!

Mesterek 
Fafaragó, gyöngyfűző, hímző, rézműves, fazekas. Csak néhány mesterség, aminek most a legjobbjait egy adatbázisba gyűjtötte össze a Hagyományok Háza. A Kárpát-medencei kézművesek katalógusáról Illés Vanda a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztályának vezetője beszélt. Bartha Bernadett kérdezte.

Hallgassa meg!

Szobor
Aligha gondolta volna a tereskei juhász, hogy egyszer majd a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntetik ki, de 2005-ben ez is megtörtént. Ráadásul második életében, merthogy Pál Istvánnak egy második élet is megadatott, és hetvenéves kora után kezdődött. A régiség őrzője, a régi idők értékeinek átadója azt követően sok-sok tanítványt gyűjtött maga köré. Sőt, nem is , nem is gyűjtött, mentek ők érte a kicsiny palóc faluba maguktól, még a Zeneakadémiáról is. Halálos ágyánál népzenészek, néprajzkutatók, énekesek és mesemondók egymást váltva vigyázták. A Madách-díjas nógrádi pásztor, a tereskei dudás, a Népművészet Mestere öt évvel ezelőtt, 96 éves korában hunyt el, s most szobrot kap a palóc fővárosban. Balassagyarmat polgármesterét Tarnóczi László kérdezte.

Hallgassa meg!

Kertész 
Vértetvek az almafán. Auer Lászlóné kérdezi, hogy milyen vegyszerrel permetezzen az almafa vértetű ellen? Ezzel kapcsolatban idézem fel archív felvételről Keresztes Ferenc növényvédő szakmérnök kollégám szavait, aki elmondta műsorunknak a vértetű történetét, és a vértetű fürkész történetét, amely meg tudná fékezni a vértetveket. Igen ám, de a vegyszeres védekezés a vértetű fürkészt visszaszorította, míg magát a vértetűt nem. Keresztes Ferenctől hallottam először arról, hogy az 1 százalékos káliszappan oldat kiszárítja a vértetű telepeket. Ugyanis a legjobb rovarölő szerek is hatástalanok voltak a vértetű elleni küzdelemben.

Hallgassa meg!

Fiatal gazda 
Majoros Márk 22 hektáron gazdálkodik és 7 hektár borszőlőt termeszt Makláron. Szinte traktoron született: már édesapja is gazdálkodott. A fiatal gazda elsősorban szárazságtűrő búzafajtákban gondolkodik, hiszen a klímaváltozáshoz alkalmazkodnunk kell – mondja. Pilisy Csenge beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Dohány
Nehéz évet kezd a dohány ágazat. Tavaly a munkaerőgondok miatt a termés egy részét nem tudták betakarítani a gazdák, a dohány lefagyott.
Ezek miatt az okok miatt is idén 3 ezer hektár alá csökkent a termőterület. A dohány 85 %-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. . 12-13ezer embernek ad munkát az ágazat . Idén talán lesz elegendő munkáskéz .Ugyanakkor az aszály és a májusi fagy miatt újra kell palántázni a területek egy részét. Azért az érdekképviselet elnöke bízik egy jó évben

Hallgassa meg!

Kertészek 
Ingyen föld, ingyen víz, ingyen szántás – cserében csak a megtermelt zöldségek egy tizedét kell, önkéntes bevallás alapján, „beszolgáltatni”. Ilyen feltételek mellett művelhetnek parcellát azok az ajkaiak, akik jelentkeznek az önkormányzati tulajdonú bolgárkertbe. A leadott termésmennyiség jótékony célokat szolgál, rászorulók asztalára kerül. A területen álló, felújításra szoruló épületből hamarosan savanyító kisüzem lesz, ahol ízletes saláták készülnek majd. Az ajkai bolgárkertben K-H Eszter járt.

Hallgassa meg!

Kertészkedj otthon
Legutóbb Pétervásárán tizenöt család kapott kertben használatos szerszámokat és vetőmagokat a Maradj otthon! – Műveld a kerted! kezdeményezés keretében. A programot a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága indította, hogy így segítse a veszélyhelyzet időszaka alatt a hátrányos helyzetű településen élő családokat. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 21., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább