Hajnal-táj: Gondok a baromfiágazatban

A május 20-i adás tartalmából.
 

Néhány napot Berettóújfalu határában pihent egy pelikán
Nálunk 1870 óta nem fészkel ez a madár. legközelebb a Duna-deltában költ, vélhetően onnan keveredett ez a példány is a bihari síkságra. Legutóbb 6 éve figyeltek meg rózsás gödényt vagy ismertebb nevén pelikánt a madarászok.

Országszerte kinyitottak a nemzeti parki látogatóközpontok
Újra fel lehet menni az elmúlt két hónapban lezárt kilátókba, madármegfigyelő tornyokba, és sok helyen újra lehet szakvezetéses túrákon részt venni, ahol a nemzeti park szakemberei mutatják be a tájat egy-egy néhány órás séta keretében.

A méhészek akácerdőt keresnek
Ennek virágzása ugyanis térségenként változik. Az alföldön még finom akácillat úszik a levegőben annak jeleként, hogy most virágzik ez az Észak-Amerikából származó nagyon szívós növény. Vajon mennyit tudnak gyűjteni a méhek akácnektárból?

Gyógynövénygyűjtő csoport a Vajdaságban
A kamilla, vagy más néven orvosi székfű, évszázadok óta használt gyógynövény. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, görcsoldó, idegnyugtató hatású, emésztési problémákra, valamint sebkezelésre, bőrápolásra is javasolják. Az apró virágú növény vadon terem a szántóföldeken, réteken. A vajdasági Magyarkanizsán újraéledt a gyógynövény gyűjtés hagyománya. A természetkedvelők már csak a kikapcsolódás kedvéért is csoportosan járnak gyógynövényt gyűjteni és szedik, amit a természet megad. Az illatos kakukkfűvet, vagy a bódító hársfavirágot.

Ároktőn az egyetlen munkalehetőség a közmunka
Az önkormányzat az elhagyott földeket vette kezelésbe és 3 hektáron gyógynövényeket, homoktövist termesztenek. Ez a Belső-Ázsiából származó szúrós bokor magas C-vitamin tartalma miatt egyre keresettebb a piacon. Művelése azonban kitartó és fárasztó munkát jelent.

Gondok a baromfiágazatban
Az Agrárminisztérium azzal a kéréssel fordult az Európai Unióhoz, hogy a koronavírus járvány okozta kereslet csökkenés miatt szüntesse meg az unión kívüli országokból érkező baromfi importot. Az uniós agrárminiszterek május 13-ai videokonferenciáján Magyarország további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte a baromfi-, a sertés- és tejágazatban a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet kezelésére.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 20., szerda, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább