Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Reménykedő virágkertészek

A május 18-i adás tartalmából.
 

Újra látogatható a Szalajka-völgy
A járványügyi rendelkezéseket betartva megnyílt a Szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Múzeum. Az Egererdő Zrt. már befejezte a veszélyes fák kitermelését. A munka a pisztrángos telep területén lévő károsodott, kiszáradt lucfenyőket érintette. A fenyves helyét őshonos lombos fa- és cserjefajok veszik át a jövőben, melynek ápolásáról és esetleges pótlásáról az erdőgazdaság folyamatosan gondoskodik. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Megnyitotta kapuit a Jeli Arborétum
Az egyedülálló japánkert és mamutfenyő gyűjtemény mellett a legvonzóbb mégis az ötezer fajta rododendron, mely épp most virágzik. Gergó Judit járt a helyszínen.

Hallgassa meg!

Reménykedő virágkertészek
A koronavírus járvány megjelenésekor bajban voltak a virágtermelők is, mert a piacok egy része bezárt, ezért csak otthon tudták megoldani az értékesítést. Most, amikor sorra nyitnak a kisvárosi piacok, a virágtermelők már bizakodóbbak, hogy az idei munkájuk nem lesz hiába való.

Hallgassa meg!

Mintaprogram lett és munkahelyeket teremt a Szociális Szövetkezet Ludason
A helyi önkormányzat hasznosítja a parlagon elterülő földeket és zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, baromfit tenyésztenek a közfoglalkoztatási program keretében. A Ludasi Mezőgazdasági és Szociális Szövetkezet pedig hatvan millió forintos uniós támogatásból baromfivágóhidat hoz létre, amely ősztől már 7 embernek ad főállásban munkát. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Ínyeceknek

A fürjtenyésztés amellett, hogy megélhetést jelent a családnak egészséges életmódot biztosít. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ugyanis ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamint tartalmaz, mint a tyúktojás. A fürjhús pedig gasztronómiai szempontból az egyik legkeresettebb fajta. Sebők Judit fürjtenyésztővel Horváth Katalin beszélget.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 18., kedd, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább