Határok nélkül: Kárpátalja legújabb zarándokhelye és Rimanóczy Kálmán emléke

A május 16-i adás tartalmából.
 

A kárpátaljai magyarok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezésére, a magyar kormány támogatásával, 2019-ben hozzáláttak több mint százéves álmuk megvalósításához: egy monumentális méretű, egész alakos Rákóczi lovas szobor felállításához Beregszászon. A decemberben felavatott alkotás szinte azonnal a kárpátaljai magyarság jelképévé és zarándokhelyévé vált. Iváncsik Attila mikrofonja előtt Csatáry György történészt, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetőjét hallják.

A járványhelyzetre való tekintettel az ünnepélyes átadó ugyan elmaradt, de Nagyváradon az általa tervezett és nyughelyéül szolgáló Barátok temploma mellett születésének 150. évfordulója alkalmából felavatták ifj. Rimanóczy Kálmán építész szobrát. Ionescu Nikolett járt a helyszínen.

A járvány miatt Simon Judit nagyváradi újságíró március 1-e óta nem hagyja el otthonát, ehelyett „vesztegzár-naplót” ír. A Várad kulturális folyóirat főmunkatársát Lehőcz László faggatta az otthonmaradás és a naplóírás részleteiről.

A nagybecskereki Josif Marinković zeneiskola ifjúsági vegyes kórusa, valamint a barátok és az iskola volt diákjai a világ szinte minden tájáról bekapcsolódtak egy közös, mindenkit otthon maradásra biztató videoklip készítésébe. Kónya-Kovács Otília telefonos interjúja az egyik kórustaggal készült, melynek végén a varázslatos dal is felcsendül.

A negyedik előadással folytatódik Szász István Tas Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében című előadása. Az előadóval Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető beszélget.
Adás: Kossuth Rádió 2020.05.16.(szombat) 18.02-18.30.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Határok nélkül – Kossuth – május 16., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Fotó: II. Rákóczi Ferenc lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. MTI/Nemes János.

Olvasson tovább