Hajnal-táj: Virágzik a fehér akác

A május 13-i adás tartalmából.
 

A hónap elején helyi madarászok figyeltek meg először egy, majd három, másnap már négy havasi sarlósfecskét Debrecenben, egy gabonatároló silónál. A madarak az ezt követő napok reggelén és a délutáni órákban is megfigyelhető volt a területen. Viselkedése alapján akár költéshez készülő párokról is szó lehet. Amennyiben így lesz, egy új fészkelő fajjal bővülhet Magyarország madárfaunája.

Hallgassa meg!

Virágzik a fehér akác. Virágából szörpöt szirupot is készíthetünk, úgy, mint ahogy a bodza virágából szoktunk. Virágának főzete köhögéscsillapító; palacsintatésztába mártva, kirántva, porcukorral hintve különleges csemege, de akácbort is készítenek belőle. Kérge gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszerek alapanyaga. Magyarországon elsősorban az alföldi homok megkötésére használták, valamint fáját az építőipar, a mezőgazdaság hasznosítja, valamint tüzelőnek használják. Májusban nyíló virágai kiváló alapanyagot biztosítanak a méhek számára.

Hallgassa meg!

Ároktő polgármesteri hivatala 2012-ben indította el közfoglalkoztatási pályázatok segítségével a gyógynövénygyűjtést és -termesztést, valamint az ehhez kapcsolódó képzéseket. A tavasz beköszöntével a közmunkások a Dél-borsodi Mezőség érintetlen területein gyűjtik a szezonálisan termő gyógynövényeket és maguk is termesztik, a levendulát, körömvirágot illetve az ismert fűszernövényeket. Az itt élők jelentős részének a közmunka jelent megélhetést.

Hallgassa meg!

Május 4-e óta egész nap látogatható a nagykanizsai piac – a termelők legnagyobb örömére. A város kiskanizsai városrészében komoly múltja van a palánta termesztésnek. Eddig háznál is lehetett vásárolni, most nagy a forgalom a piacon. A termelők szerint érezhető a járvány hatása – több palánta fogy, egyre többen termelnének maguknak.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 13., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább