Hajnal-táj: Madarak és fák napját ünnepeltük

A május 12-i adás tartalmából.
 

-Május 10-én a Madarak, fák napját ünnepeltük. Magyarországon idén 118 éves ez a hagyomány . A Mályi Madármentő Állomás munkatársainak most ünnepi pillanatok helyett csak aggodalom jutott. Egy kegyetlen állatkínzás áldozatáért, egy bagoly mama életéért izgultak, akinek valaki mindkét szárnyát eltörte, majd 3 fiókájára dobva egy zsákban magára hagyta.

-Már most érdemes beszerezni a következő fűtési szezonra szánt tűzifát. Hazánk állami erdőgazdaságaiban már rendelkezésre állnak azok a készletek, melyekkel zökkenőmentesen kiszolgálhatók a lakossági igények. A koronavírus járványra tekintettel a Vértesi Erdő Zrt. munkatársai egy online rendszert is kidolgoztak, hogy a személyes érintkezést minimalizálják az ügyfelekkel.

-Az Európai Unió legnagyobb fokhagyma beszállítója, Kína felfüggesztette az exportot. Hogy honnan és mivel pótolják a piaci hiátust, egyelőre nem tudni, ami viszont biztos, hogy a fokhagyma ára jóval magasabb lesz, mint ahogy azt megszoktuk. A hazai termesztők ennek örülnek, a fogyasztók egy rétege annyira nem. Bár eddig is voltak, akik kitartottak a magyar földben termett fokhagyma mellett .

-Nincsenek könnyű helyzetben a hazai nyúltartók. Bár a kezdeti megtorpanás után már ismét elindultak a szállítmányok az ágazat fő bevételi forrásának számító külföldi piacokra, a korábbinál ugyanakkor 20-25%-al kevesebb húst tudnak exportálni, ráadásul az árak is nagyot estek. Nemrég az ágazat már átélt egy válságot, amit a múlt év végére sikerült kiheverni, s most itt az újabb probléma .Az a cél, hogy az elmúlt években kialakult stabil termelői kör megmaradjon és megőrizzék a 85 ezer tenyészállatra épülő termelést. Ezért az agrárminisztériumhoz fordultak segítségért.

-Elkezdődött a Bükki Csillagda építése. A Bükki Nemzeti Park – mely egyben Bükki Csillagoségbolt-park is – kiváló lehetőségeket nyújt a csillagászati megfigyelésekhez. A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt, mint kulturális és természeti örökségünk bemutathatóságának feltételei. Bükki Nemzeti Park új attrakciója – amely 2021. második felében nyitja meg kapuit – 1,2 milliárd forintba kerül.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 12., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább