Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Virágzik a repce az egész országban,

A május 8-i adás tartalmából.
 

-Ebben az évben már tizenkét sas esett mérgezés áldozatául, és csak az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozó madarak, emlősök és mérgezett csalétkek. A laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak, és több esetben indult rendőrségi nyomozás is, az elkövetők akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

-Az elmúlt 10-15 évben nagyon sok fecske, gyakorlatilag több millió tűnt el az országból. Úgy segíthetjük őket, ha hagyjuk, hogy az eresz alá fészkeljenek, és ilyen aszályos időkben rakunk nekik ki sarat egy tálban. De azoknak a fecskéknek, amelyek nem a házainknál költenek, vagyis a parti fecskéknek, a természetvédők és egyes ipari területek, méghozzá bányák üzemeltetőinek összefogására van szükség. Ez történt az elmúlt hónapokban a Zagyva mentén is.

-Soha nem látott mértékű, országos haltelepítés kezdődött áprilisban az állami tulajdonú horgászvizeken. Az ok és a cél a magyar haltenyésztők megsegítése, ugyanis a koronavírus járvány miatt rengeteg hazai és külpiacra szánt hal ragadt benn a halgazdaságokban. A MOHOSZ és az Agrárminisztérium közös akciójának köszönhetően megmenekülnek a halgazdaságok a teljes csődtől és a horgászok is jól járnak.

-Bár szabadtéri vizeink még nem alkalmasak a strandolásra, hétvégétől azonban vidéken kinyithatnak a fürdőhelyek. A jó idő úgy tűnik ehhez adott lesz, kérdés azonban, hogy melyik fürdő és hogyan él a lehetőséggel.

-Növény védőszerek és műtrágya nélkül ma már nehéz gazdálkodni, megfelelő termésátlagokat elérni, nyereséget termelni. Ezért aztán a gazdák inkább megveszik ezeket a készítményeket, viszont ami jó és nem olcsó, azt bizony hamisítják. Főleg a határ menti térségekben van jelen a növényvédő szerek illegális kereskedelme is, s vannak, akik az interneten is árusítják ezeket. Legutóbb egy ilyen árust ért tetten a NÉBIH.

-Virágzik a repce az egész országban, szép a szemnek a látvány, de nagyon elkelne az eső, hiszen anélkül tönkremehet a termés.

-Tanárok, magasabban kvalifikált emberek dolgoznak idénymunkásként – így oldja meg több epertermesztő a közeledő szüretet. Ez évek óta komoly probléma a gyümölcs és zöldségtermesztésben, sokan a szomszédos országokból toboroztak munkásokat, erre most nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan lesz lehetőség.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 8., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább