Határok nélkül: Szász István Tas Trianonról szóló előadás-sorozata

A május 2-i adás tartalmából.

Folytatódik Szász István Tas Trianonról szóló előadás-sorozata, valamint a közép-bánáti Káptalanfalva mesébe illően összetartó közösségéről is szó lesz a Határok nélkül szombati adásában.

MTI Fotó: Kovács Attila

Utolsó hetéhez érkezett a nemzeti régiók védelméért indított polgári kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti jellegzetességeire is. A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs továbbra is arra buzdítja támogatóit, hogy a www.nemzetiregiok.eu címen írják alá a petíciót. Emellett egy újabb aláírási lehetőség is megjelent az online térben, egy nagyon egyszerűen kezelhető weboldal, a www.irdala.hu. Az ötletgazda, Pesty László filmrendező, producer beszél a szombati adásban a részletekről.

A közép-bánáti Torontálszécsány községhez tartozik egy kicsiny falucska, Káptalanfalva, ahol összetartó közösség él, akik jóban-rosszban kisegítik egymást. A falu egyik lakójától, Molnár Annától, Kónya-Kovács Otília telefoninterjúja segítségével tudhatjuk meg, hogy mostanában milyen lehetőségek adódnak a helyiek közösségi, és kulturális együttléteire.

Tavaly találták meg az aradi múzeumban Vécsey Károly, az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtábornok egyikének az epitáfiumát, vagyis a sírfeliratát. A kripta előlapját restaurálták, és idén március 14-én, az 1848-as forradalom kitörése évfordulójának előestéjén szentelték volna újjá, egy kiállítás és történelmi konferencia keretében. A feltárás és a restaurálás eseményeiről beszélgetett Pataky Lehel Zsolt Mizsur Anita muzeológussal és Fekete Károllyal, a Kölcsey Egyesület alelnökével.

Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében mottóval indult előadássorozat a Hitel Múzeum és a leányfalui Faluház szervezésében. Az előadó, Szász István Tas, a település egykori háziorvosa a harmadik előadás rádiós változatával folytatja a tizenkét részesre tervezett előadássorozatot.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – május 2., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább