Hajnal-táj: Széncinegék költöznek a postaládákba

A május 2-i adás tartalmából.
 

– A magyar ember lelkivilágához két költöző madár közel, az egyik a gólya, a másik a fecske. A régi paraszti gazdálkodás idején a melléképületek ereszalja, a ló- és a tehénistálló csivitelésüktől volt hangos, hiszen takaros, sárból készített fészküket éveken át használták. Kevésbé volt látható a partifecske, hiszen a Tisza meredek szakadó partfalaiban, homokhordók üregeiben fészkelnek.

– Országszerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy széncinegék költöznek a postaládákba, és ott építik meg a fészküket. Idén a tavasz kezdete után már több helyen észre lehetett venni a váratlan kis vendégeket.

– A Magyarországon honos repülő rovarok közül a darazsak okozzák a legtöbb problémát, mivel víz- és élelemszerzés céljából gyakran megjelennek a környezetünkben. A darázscsípés mindenkinek kellemetlen, de ha valaki allergiás rá, vagy ha rossz helyen csípi meg, akár életveszélyes is lehet. A már hazánkban is kapható új megoldás abban segít, hogy a darazsak a közelbe se jöjjenek, ami nemcsak kíméletesebb, hanem egyszerűbb is minden eddig alkalmazott eljárásnál.

– Önkéntesek vállalták, hogy Anyák Napja alkalmából virágküldő futárságot és vásárlást vállalnak a szombathelyi piacon. Telefonon begyűjtik a gyerekektől, unokáktól a megrendelést, helyi termelőknél megveszik a csokrokat, a jeles napon pedig kiszállítják a virágot az ünnepelteknek.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 2., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább