Hajnal-táj: Varázskert

A május 1-i adás tartalmából.
 

Májusi népszokások
Zöldellnek a fák, nyílnak, és illatoznak a virágok – nem véletlen, hogy a májust az év legszebb időszakaként szokás emlegetni. A hónap legfontosabb ünnepei közé tartozott a májusfaállítás, melyet a hagyományőrző közösségek időről időre felelevenítenek, de a népi kalendáriumban számos vallási és gazdálkodási feljegyzés is megtalálható. Vass Erika néprajzkutatót Toldi Szabolcs kérdezte.

Hallgassa meg!

Varázskert
Bármennyire mást sugallt az időjárás az elmúlt napokban, megérkezett a május. Hamarosan vége a tavasznak, és kezdődik a nyár, a kertekben pedig virágozni kezdenek a kora nyári virágok, az orgona a gyöngyvirág. A szenvedélyes kertészek azonban növényi ritkaságokkal is dicsekedhetnek. Bozsik József is ilyen kertet keresett meg

Hallgassa meg!

Rekordfogás
És ha már május és jön a nyár, akkor elő a horgászbotot és irány a vízpart, a természet csendje. A Szamos vízivilága rengeteg halfélénk ad élő helyet. Ami a közelmúlt szenzációja, hogy a szamosi halász, Szabó Gyula új országos rekordot állított fel azzal, hogy egy 115 kilogrammos, 255 centiméteres harcsát fogott ki. A hal majd kétszer akkora volt, mint maga a halász. Szabó Gyulát kérdezte Zsoldos Barnabás.

Hallgassa meg!

Nyitásra készülnek a Nemzeti Parkok
A Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban dolgoznak a szakemberek – jelentős a háttérmunka, így például a Kis-Balatonnál is, ahol lassan végéhez közeledik a Látogatóközpont építése. Az uniós beruházásból épülő turisztikai látványosság a nemzeti park egyik új ékköve lesz – állítja Puskás Zoltán a nemzeti park igazgatója, akit Varga Tünde kérdezett.

Hallgassa meg!

Készül a pálinkamúzeum
Országosan is egyedülálló pálinka kultúrtörténeti kiállítás lesz a Borsod – megyei Ongán, ami a tervek szerint nyáron nyit majd. Egészen pontosan a múzeumok éjszakáján szeretnék átadni a nagyközönségnek. A múzeum megálmodójával, Takács Lászlóval az Ongai Kulturális Egyesület elnökével BTóth Erika beszélget.

Hallgassa meg!

Tíz éves az Egri Csillag
A világot járt, külföldön is tanuló és dolgozó borászok látták, hogy a trendek nem a testes, alkoholos, hosszú évekig hordózott vöröseknek kedveznek, viszont egyre növekszik az érdeklődés a rozék és a fehérborok iránt. Így született meg az Egri Bikavér fehér párja. Gál Tibor borásszal Pilisy Csenge beszélget.

Hallgassa meg!

Őrségi sajtmester
80 éves elmúlt, de még tervei vannak Buzás Attila Sándornak, aki az őrségi Magyarszombatfán készít kecskesajtokat. 30 éves tapasztalata olyan szintre emelte, hogy ma már a leghíresebb éttermek viszik termékeit.

Hallgassa meg!

Lovasrendőrök a bokortanyákon
A Nyíregyházához tartozó 60 tanyabokorban teljesítenek szolgálatot a lovasrendőrök. Ló és lovasa ugyanis – olyan területeket is meg tud közelíteni, ahová már autóval nem lehet eljutni. A bokortanyákon élők örülnek a lovasrendőrök jelenlétének. Bár az itt élők megszokták ezt az életformát, nem félnek, de azért szívesen fogadják Őket. Jelenlétük növeli a biztonságérzetet és visszatartja a rossz szándékú embereket. A riporter Korpás Éva.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 1., péntek, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Cseszregi Balázs

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább