Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Az olajfa a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája

Az április 30-i adás tartalmából.
 

Ipolytarnóci ősmaradványok
Az Európa Diplomát 1965 óta ítéli oda az Európa Tanács a kiemelt és különleges jelentőségű európai természetvédelmi területeknek. Azon védett területek érdemelhetik ki a címet, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel rendelkeznek és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű. Jelenleg 74 európai terület rendelkezik a címmel, 29 országot reprezentálva. Hazánkban három ilyen címmel rendelkező terület található: 1995-től Európa Diplomás Szénás-hegyek, melyek a pilisi lennek adnak otthont és az Ipolytarnóci Ősmaradványok, illetve a Tihanyi félsziget utóvulkáni képződményei. Ipolytarnóc természetvédelmi területe most egy meghallgatáson esett át, ahol 10 év eredményeiről számoltak be a terület munkatársai. Tarnóczi László összeállítása.

Hóvirág applikáció
Még februárban mutatta be a Duna-Dráva nemzeti park azt a mobiltelefonos applikációt, aminek segítségével a hóvirág hazai elterjedtségét kívánták felmérni a természetjárók bevonásával. Azóta már az első elemzései is megtörténtek a beérkező képeknek, adatoknak. Rikli Ferenc interjúja.

Eperfa, gyümölcsfa
Vecsésen már felmérték, hogy mely területeken élnek még évszázados fák, köztük a mára már elfeledettnek számító eperfa. Az édes, zamatos fehér vagy fekete gyümölcs valaha minden falusi portán természetes volt. Arról csemegéztek a gyerekek, a lehullott gyümölcs pedig értékes takarmány volt az udvaron kapirgáló tyúkoknak. Vecsésen 75 eperfát találtak és bizony ezek között vagy két tucat több mint száz éves. Az értékmentő programról – épp a fák metszése közben – Várszegi Csaba önkormányzati képviselővel, a környezetvédelmi bizottság elnökével Bicskei Bea beszélgetett.

Olivabogyó – fogyasztóbogyó
Az olajfa a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Több száz fajtája létezik, terméséből pedig olajat, vagy csemegebogyót lehet készíteni. Az egészségre gyakorolt hatása is rég óta ismert, de alacsony kalóriatartalma és étvágycsökkentő hatása miatt manapság is sokak kedvence. Nákics Olíviával beszélget Bozsik József.

Női borászelnök
Tavaly a fiatal Kovács Zitát választották meg a Mátrai Hegyközségi Tanács élére a tisztújító közgyűlésen. Korábban nem volt még erre példa, hogy nő töltse be a pozíciót. A szervezet képviseli a borvidéki termelőket, emellett a helyi borásztársadalom összefogását segíti a közös célok és a borvidék jövője érdekében. Kovács Zita és édesapja különleges szőlőfajtákkal kísérleteznek egyre nagyobb sikerrel, ám a járványhelyzet őket is próbára teszi. Zita a most indult Palackposta borkampány egyik arca lett, hogy így népszerűsítse az online értékesítést. Fiatal gazdálkodókat bemutató sorozatunkban Pilisi Csenge beszélgetett vele.

Homokvihar a Nyírségben
A múlt héten a hatalmas szél a kiszáradt földeken komoly homokvihart is okozott. Ez különösen nagy kárt okozott a nyírségi vetésekben, mivel elvitte a termőtakarót és lerakta egy másik helyre. Így félő, hogy csak foltokban kel ki a napraforgó és a kukorica. Kocsis Miklós gazdálkodónál a károkról érdeklődött Zsoldos Barnabás.

Tótokföldje
Környezetbarát módszerekkel, saját kezűleg újították fel a lepusztult házat, hogy életvitelükkel is példát mutassanak a tanyájukon. Krémer Karina és Fogarasi Norbert még 2015-ben döntött úgy, hogy vidéken kezdik meg a közös életüket, és ehhez megfelelő helyszínt is találtak. Ez a kicsiny aprófalu vagy inkább tanya pedig nem más, mint Tótokföldje, ami a szintén picinyke Old község egyik külterületi részének számít közigazgatásilag, 14 kilométernyire Siklóstól. A fiatal gazdákat egy évvel ezelőtt Zsoldos László látogatta meg, hogy életükről gazdálkodásukról kérdezze, ami úgy tűnt szinte zökkenőmentesen alakult. Most azonban nem várt káresemény jött közbe.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 30., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább