Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Online zajlik az oktatás és a felvételi felkészítő a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Az április 26-i adás tartalmából.
 

– Online zajlik az oktatás és a felvételi felkészítő is a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Eddig mintegy harminc hallgató jelentkezett az internetes felkészítésre, az észak-bácskai egyetemen továbbra is várják a leendő hallgatókat.

– Szalontai Csaba Szeged születése című monográfiája mintegy 20 ezer évet ölel föl, a város úgymond első telepeseitől fönnmaradt régészeti emlékeitől kezdve egészen a kora középkori magyar állam megalakulásáig. A maga módján példátlan vállalkozás a Szeged születése az eredetileg régész szerzőtől, aki ebben a vaskos kötetben átfogó várostörténeti föltárásra, tesz sokoldalú kísérletet, miközben példát ad a modern várostörténet-írás új útjára.

– Sonkád a Túr partján a Tiszabecsi nemzetközi határátkelő felé vezető főút mentén található. A híd lábához közel fekvő házak egyikébe a hétvégén egy személygépkocsi csapódott bele hajnali két óra körül. A falu egy emberként fogott össze a bajba került Oláh János és családja megsegítésére.

– Tóth Istvánné Rózsika 1971-ben kezdett borászként dolgozni Verpeléten, most nyugdíjasként is folytatja. Három-három aranyérmet nyert a párizsi és a berlini borversenyeken, és egy nagy aranyat a brüsszeli megmérettetésen, ezzel kivételes érdemeket szerzett az egri, illetve a magyar borok nemzetközi elismertségének növelésében. Ő az első nő, aki az év borásza lett az Egri Borvidéken.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 26., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább