Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Meseszép levendulamező várja a látogatókat a Veszprém megye határán

Az április 25-i adás tartalmából.
 

– Madárcsicsergés, bimbózó természet, fán lógó használt zacskó, kidobott konzervdoboz, elhasznált technikai eszközök és fehérneműk is várják a kirándulókat a vajdasági szabadkai makkhetesi erdőben. Egyes emberek ugyanis idehordják a szemetüket és illegális hulladéklerakóként használják az erdőt. A büntetések magasak, azonban az illetékesek szerint nehéz elkapni az elkövetőket.

– Meseszép levendulamező várja a látogatókat a Veszprém megye határán lévő Füle falu lankás, toszkán völgyére emlékeztető domboldalán. A helyi református közösség hatalmas, mondhatni birtokán, az egykori, elhanyagolt területet szerették volna hasznosítani, s ahogyan kiderül, hatalmas sikerrel. A csodálatos lila virágokból álló kertbe még Tihanyból hoztak virágtöveket pár éve, a szaporulat szüretelése pedig igazi közösségi tevékenység a Balaton mellett lévő falu lakói számára.

– A karantén ideje alatt receptkönyvet ír Macsinka János séf, az 50 legjobb magyar étterem egyikének tulajdonosa. Súlyos döntéseket kellett meghoznia, amikor a járványhelyzet miatt bezártak az éttermek. A neves szakember most kihasználja az időt: bemutatja pályafutását és azt, hogyan változott a magyar gasztronómia az elmúlt három évtizedben. Megtudhatjuk, hogy a nyolcvanas években miből főztek és hogyan, s hogy mi a trend ma.

– Nemcsak a múzeumi gyűjteményt lehet megnézni a Göcseji Múzeum honlapján – az intézmény jellegéből adódóan – feladatának tekinti megörökíteni a járványhelyzet mindennapjait, történeteit az utókor számára. Ebben kérik a helyiek segítségét. A most összegyűjtött dokumentumokból kiállítást is szeretnének majd.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 25., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább